Dizainere Ilze Muciņa: Modē ir viss, ko vēlies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājas teātrī sestdien notiek krāšņa modes skate. Modes svētku tradīciju Liepājā iedibināja pagājušā gadā un tagad „Skaistuma simpozijs” jau ieguvis starptautisku skanējumu. Liepājā sapulcēsies modes dizaineri no visām Baltijas valstīm, kā arī tālāki viesi. Savu kolekciju modes skatē prezentēs liepājniece Ilze Muciņa, kura pašlaik dzīvo un strādā Taizemē.

Jauna sieviete ar vieglu gaitu un tik pat viegli plandošu apģērbu, baltās kedās, ar spilgti krāsotām lūpām un gariem blondiem matiem. Tāda uz saruna ierodas jaunā modes dizainere un pasniedzēja Ilze Muciņa. Ilze savulaik absolvējusi Liepājas Mākslas vidusskolu, bet vēlāk savu interesi par apģērbu dizainu un zināšanas kaldinājusi Florencē, Itālijā. Pēc tur pavadītiem pieciem gadiem, viņa aizdevusies uz Taizemi, kur Ilze pasniedz modes dizainu vienā no Itālijas „Accademia Italiana” filiālēm:

„Viņiem filiāles ir Romā, Florencē un Bangkokā. Bija man pieredze arī Itālijā. Es pat īsti nezināju, kur atrodas Bangkoka. Gribējās kaut ko jaunu.”

Jaunu izaicinājumu un pieredzes vadīta, jaunā liepājniece tagad savu talantu, interesi par modes ilustrāciju un prasmes attīsta tālajā Taizemē, taču bez savām mājām – Liepājas - viņa nevar iztikt, tāpēc katru gadu brauc uz Latviju. Iespēja prezentēt Liepājā savu kolekciju viņai ir patīkams pārsteigums, kas parāda arī lielākas attīstības iespējas jaunajiem censoņiem dzimtajā pilsētā:

„Es īstenībā esmu atvedusi uz šejieni savu garderobi, lietas, kas man pašai patīk. Gatavojoties modes skatei, sapratu, ka būs jāliek lietā arī kāds pašas taisīts krekls. Tas ir sievietes apģērbs, kas mani pašu interesē. Valkājamas drēbēs - ir gan dienas sākumam, vidum un beigām. Ir arī tērpi ar pērļu izšuvumiem,  latviešu rakstu zīmju stilizācijas – auseklīši, izmantoju kokvilnu un citus  audumus.”

Ilze ar lielu iedvesmu stāsta par to, kas viņu aizrauj, bet, runājot par modi tagad, cilvēku skatījums uz to ir daudz plašāks nekā tas bija pirms dažiem gadu desmitiem, spriež Ilze:

„Mode ir tik dažāda. Nav tā, kā skatāmies 50. vai 60.gados - tāds vai tāds griezums. Tagad ir viss, ko vēlies. Mode ir viss.”

Ilze Muciņa jau bērnībā parūpējas arī par saviem mīļajiem,  tā ļaujot vaļu savām idejām un fantāzijai. Viņa šuvusi brālim uzvalku un kleitas māsām: „Jau no bērnības sāku šūt izlaidumu kleitas māsām. Tagad arī kāzām. Ģimenē esam pieci bērni – četras māsas un viens brālis.”

Pagaidām Ilze Muciņa nedomā Latvijā atgriezties pavisam, bet turpinās attīsties starptautiskā vidē, konsultējot arī jaunos dizainerus. Kādi ir Ilzes tērpi, sestdien varēs redzēt modes skatē, bet Liepājas Latviešu biedrības namā notiks līdz šim vērienīgākā modes un dizaina izstāde „Atklājums!”. Izstāde pārsteigs ne tikai ar apģērba, aksesuāru un dizaina zīmoliem no Latvijas un Lietuvas, bet arī ar savu neparasto noformējumu un izkārtojumu, kas tiks veidots kā parks ar dabīgiem augiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti