Dizaina pētījumi izgaismo sociālas problēmas. Eksperti dalīsies ar pasaules piemēriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2. decembrī tiešsaistē norisināsies šī gada noslēdzošais starptautiskās dizaina kopienas SEGD Rīgas nodaļas organizētais pasākums "Dizains un pētniecība" (Design&Reseach). Septiņi starptautiski dizaina nozares eksperti – gan akadēmiskās vides pārstāvji, gan praktizējoši dizaineri, stāstīs par dizaina un pētniecības nozīmi sociālo un sistēmisko problēmu aktualizēšanā dažādās pasaules valstīs, informēja pasākuma rīkotāji.

"Lai mēs visi dzīvotu labāk, būtisku lomu ieņem dizainera ētika – būt labvēlīgam, cieņpilnam un tolerantam. Ir nepieciešama drosme un godprātība, lai veiktu pētījumus un sāktu diskusiju ar mērķi uzlabot sabiedrības attieksmi iekļaujošai un cieņpilnai dažādībai. Šajā noslēdzošajā SEGD Rīgas nodaļas sesijā mēs dalīsimies ar dizaina pētījumiem, kas rezultējušies atbildīgās, empātiskās un kognitīvās pieredzēs, lai izgaismotu tādas tēmas kā vardarbība, neaizsargātība un citādība "normālā" sabiedrībā," stāsta SEGD Rīgas nodaļas koordinatore un pasākuma moderatore, mākslas zinātņu doktore Aija Freimane. 

"Dizains un Izpēte" būs viens no profesionāli un starptautiski visplašāk pārstāvētākajiem SEGD Rīgas nodaļas pasākumiem. Savā pieredzē dalīsies septiņas dizaina nozares pārstāves no Latvijas, ASV, Indijas, Ķīnas, Īrijas un Zviedrijas, kuras realizējušas sociāli nozīmīgus dizaina pētījumus un projektus.

Nēta Verma (Neeta Verma) ir ASV Notre Dame universitātes Mākslas, mākslas vēstures un dizaina departamenta profesore, kas stāstīs par savu pētījumu "The memory Project: reweaving threads of loss, love & hope", kurā viņa izceļ sistemātiskās un izaicinošās problēmas ar vardarbību jauniešu vidū kādā Amerikas Savienoto Valstu kopienā.

Džinga Žou (Jing Zhou) ir starpdisciplināra māksliniece, dizainere, zinātniece un profesore Manmoutas universitātē (Monmouth University) ASV. "From the Mothers' Movement to Cradlr: An Interaction Design for Refugee Children" – šis stāsts, pētījums un grafikas risinājums iedvesmu guvis no Māmiņu kustības Ķīnā un Eiropas valstīs Otrā pasaules kara laikā un stāstīs par bēgļu bērniem, sociālo un kultūras ietekmi un vēsturisko fonu, kas varētu palīdzēt pārvietotajiem bērniem pārvarēt daudzas grūtības un saņemt vairāk mīlestības un gaišāku nākotni.

Leja Klīrlija (Leah Clearly) ir TU Dublinas Mākslas un Dizaina universitātes absolvente. "Time to Change Perceptions: A Multimodal Analysis of Female Domestic Abuse Campaigns in Ireland" pētījums atklāj pēdējo 20 gadu laikā Īrijā radīto vizuālās komunikācijas kampaņu par vardarbību pret sievietēm no vizuālās komunikācijas, dizaina principu un to vēstījuma aspektiem, atklājot paradoksu, ka kampaņas akcentē vardarbības upuri, nevis varmāku.

Ana Tobina (Ana Tobin) ir Džordža Meisona universitātes Grafikas dizaina nodaļas asistējošā profesore. Tobina ir vairāk nekā 30 dizaina balvu ieguvēja un strādājusi ar tādiem klientiem kā Pasaules Banka un "Intel". Savā pieredzes dizaina projektā "Neuro Divergent" viņa izaicina diskusiju par to, kā jūtas cilvēks ar mācīšanās grūtībām vai uzmanības deficīta sindromu.

Linda Spilleina (Linda Spillane) ir neirodiverģentā domātāja un dizainere ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi interjera un mēbeļu dizainā, TU Dublinas Mākslas un Dizana universitātes maģistrante. Savā darbā "AFFORDANCE of text for the reader with ADHD. Case study of visual communication experiments" viņa ar vizuālās komunikācijas un grafikas dizaina metodēm demonstrē to, kā pasali redz pieaudzis cilvēks, kas dzimis ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu.

Žanete Eglīte ir doktorantūras studente Latvijas Kultūras akadēmijā. Strādājusi reklāmas industrijā vairāk nekā 18 gadus, šobrīd vada radošo nevalstisko organizāciju Latvian Art Directors Club. Pasākumā "Dizains un izpēte" viņa prezentēs darbu "Sensorial inclusion", kurā runās par sensorajām īpašībām produktos un pakalpojumos un to ietekmi uz emocijām, atmiņu, uztveri, izvēlēm un patēriņu.

Pasākumu noslēgs dizaina vēstures profesores un plašu popularitāti guvušās grāmatas "Design by Ikea" autores, zviedrietes Sāras Kristofersones (Sara Kristoffersson) uzstāšanās. Pavisam nesen, 2021. gadā, viņas vārds plaši izskanēja publiskā skandālā, kurā Kristofersone vērsa sabiedrības uzmanību tam, kā identitātes politika ir ietekmējusi Zviedrijā labi zināmo Konstfakas Mākslas, amatniecības un dizaina universitāti. Pēc raksta publicēšanas vadošajā Zviedrijas laikrakstā viņa izpelnījās ievērojamu kritiku un pieredzēja mobingu no kolēģiem universitātē, bet gadu vēlāk Kristofersone sarakstīja grāmatu, par kuru tiks runāts viņas prezentācijā "Musical chairs. Identity politics in practice and the dangers with norm criticism".

SEGD Rīgas sesiju vadīs Aija Freimane, kas no 2008. gada Latvijā ieviesa un līdz 2020. gadam Latvijas Mākslas akadēmijā praktizēja pētījumā balstītu dizaina risinājumu izstrādi. Kopš 2021.gada Aija ir TU Dublinas Mākslas un Dizaina universitātes lektore un pētniece. No 2017. līdz 2022. gadam Aija veica Latvijā pagaidām vienīgo pēcdoktorantūras pētījumu dizainā "Dizaina sociāliekonomiskas ietekmes identifikācijas sistēma zināšanu intensīvas ekonomikas transformācijai Latvijā". Tā rezultāti ir nozīmīgi arī starptautiski, par tiem viņa 2012. gadā saņēma arī prestižo "A’Design Award Meta" balvu, "Strategic and Service Design" kategorijā.

Pasākums "Dizains un Pētniecība" norisināsies 2. decembrī pulksten 16.00 (GMT+2) tiešsaistē – platformā "Zoom". Dalība pasākumā ir bez maksas. Saite uz pasākumu šeit.

Pasākumu organizē SEGD Rīgas nodaļa sadarbībā ar dizaina biroju H2E, Latvijas Valsts kultūrkapitāla fondu, Zviedrijas Institūtu Stokholmā un Zviedrijas vēstniecību Latvijā (projektā www.normkritiklatvia.com).

Šī gada SEGD Rīgas nodaļas tematiskās prioritātes bija: problēmu risināšana, spēja vizualizēt un konceptualizēt nemateriālo. "Dizains un Pētniecība" būs pēdējais no 2022. gada SEGD Rīgas nodaļas organizētajiem dizaina nozares pasākumiem. Iepriekšējie trīs – "Dizains un Vietrade", "Dizaina Pastaiga" un darbnīca "Dizains un Metodes" kopā pulcēja vairāk nekā 600 dalībnieku Pateicoties aktīvai darbībai gan organizēto pasākumu skaita, gan daudzveidīgā satura ziņā, SEGD dizaina organizācija vairāk nekā 40 starptautisko nodaļu konkurencē tieši Rīgas nodaļu atzinusi par labāko 2022. gadā. SEGD Rīgas nodaļas  2023. gada programma tiks izziņota nākamā gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti