Kultūras ziņas

Izrāde par mākslu "...lai gadījums kļūtu par notikumu..."

Kultūras ziņas

Latviešu izcilo tulkotāju tikšanās

Dizaina mēnesis Latvijā

Dizaina mēnesi iesāk «Dizaina sala»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Oktobris Latvijas kultūras kalendārā jau tradicionāli ir dizaina mākslas mēnesis. Šonedēļ izstāžu sagatavošanas darbi norit dažādos kultūras centros un izstāžu zālēs. Labākos pašmāju un kaimiņvalstu dizainerus, ražotājus un tirgotājus varēs sastapt arī vienā no Rīgas lielākajām izstāžu zālēm Ķīpsalā. Vēl šodien tur klaudzēja āmuri, švīkstēja zāģi un mākslinieki ar izstrādātajiem darbiem tikai iekārtojās savās vietās.

Starptautiskā dizaina izstāde „Design Isle” jeb „Dizaina sala” ir tikai viens no daudziem dizaina mākslai veltītajiem notikumiem oktobrī – dizaina mēnesī.

„Vismaz mēs tā gribētu, lai tas būtu kā notikums, kas iekļaujas kopējā nozares attīstības sistēmā, tā ir sistēmiska sastāvdaļa nozares attīstībai, lai tas rezultējas ar to, ka dizains rada vairāk ienākumu,” norāda Latvijas Dizaineru savienības vadītājs Andrejs Broks.

Ienesot savu gara lolojumu izstādes zālē katrs dizainers – pieredzējis vai vēl students – cer, ka viņa izstrādājums nonāks ražošanā vai savu vietu atradīs kaut pāris cilvēku mājvietā.

„Māksliniekiem un dizaineriem nav tik daudz līdzekļu, lai darbu palaistu ražošanā,” skaidro mēbeļu dizainers Jānis Straupe, turpinot par izstādes mērķi. „Galvenais mērķis būtu, lai ražotāji nāktu un skatītos, ko viņi pie sevis var palaist, tad veidotos sadarbība starp dizaineriem un ražotājiem.”

Atšķirīgs viedoklis par Latvijā pieejamo dizaina mākslas izglītības kvalitāti gan ir dizaina kritiķei Ievai Zībārtei.

Mākslas un dizaina skolu Latvijā ir daudz. Tā ir mode visās Eiropas valstīs, bet Latvijā es neredzu rezultātus, jo jaunie dizaineri, ar kuriem es strādāju, ir mācījušies ārzemēs,” kritiska ir Zībārte.

Dizaina kritiķe spriež, ka Latvijas dizains nav salīdzināms ar „Skandināvu dizaina” reputāciju. Kamēr skandināvi sava dizaina slavu kaldinājuši 70 gadus, Latvijas dizaina attīstība apstājusies, atgūstot neatkarību un pārtrūkstot ražošanai. Tāpēc Latvijas dizaineriem būtu jāpaliek pie pašlaik aktuālās prakses, proti, nelielā skaitā ražot izcili kvalitatīvus roku darbus.

Izstādes "Design Isle 2013" laikā notiks arī Patentu valdes un Latvijas Dizaineru savienības seminārs „Dizainparaugu aizsardzība”, „Schneider Electric” seminārs „Uzzīmē savu gaismas slēdzi pats”, dizaina konference „Dizains Latvijā – izmantotās un neizmantotās iespējas”, studentu darbu paraugdemonstrējumi un jauno dizaineru prezentācijas. Izstādi noslēgs konkursa „Gada balva dizainā 2013” apbalvošanas ceremonija, kurā 130 dizaineru konkurencē tiks noskaidrots dizaina gada balvas saņēmējs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti