«Dizaina manifestāciju» turpina informācijas dizainam veltīta ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) 5.martā atklāta ekspozīcija „Informācija”, kas veltīta Latvijas grafikas dizaina dažādiem aspektiem produktos, pakalpojumos un procesos. Tā ir Latvijas dizaina ekspozīciju cikla „Dizaina manifestācija” trešā izstāde.

Ekspozīcija „Informācija” ir veltīta informācijas dizaina dažādiem aspektiem – iepakojumam un informācijai uz tā, identitātēm, grāmatu grafikai, publikāciju dizainam, navigācijas dizainam, infografikām, digitālajiem rīkiem, e-pakalpojumiem un interaktīviem un digitāliem risinājumiem – interneta vietnēs, platformās, vides objektos un zīmolu kampaņās, utt. Izstādīto darbu kopums ir tikai neliela daļa no izciliem Latvijas dizaineru radītiem darbiem, kurus vieno kvalitāte, atbildība, cieņa, zinātkāre un kaislība pret grafikas dizainu, norāda izstādes veidotāji.

Grafikas dizainers sāk darbu ar baltu A4 formāta lapu. Tāpēc ekspozīcijas „Informācija” dizaina kods ir balta A4 lapa un tās objekti izkārtoti uz 45 reizes palielinātām A4 lapām, eksponējot 11 grafikas dizaina izpausmes dažādās jomas. Ekspozīciju virsmas izvietotas noteiktā līniju tīklā, kas arī ir svarīgs grafikas dizaina elements. Teksti – melna krāsa uz balta fona kā visskaidrāk un lakoniskāk nolasāma informācija.

Ekspozīcija ir sadalītā divās aktivitāšu zonās – „darbotavā” un lasītavā. Darbotava ietvers grafikas dizaina dažādo apsektu, digitālo rīku un interaktīvo risinājumu demonstrēšanu. Lasītava sniegs ieskatu tajos drukātajos (un elektroniskajos) medijos, kas ar savu saturu vēsta un ir vēstījuši par dizaina dažādajiem aspektiem un notikumiem Latvijas ekonomiskajā un kultūras telpā šajā gadsimtā.  

Lai interesentos veicinātu labāku izpratni par informācijas dizaina tapšanas procesu un tā pielietošanas labumiem, izstādes laikā trīs otrdienas martā plkst. 17 notiks  dizaina ekskursijas ar grafikas dizaineru Miķeļa Baštika, Ērika Šulca un Sandija Ruļuka līdzdalību.

Tāpat ekspozīcijas „Informācija” laikā un visās dizaina ekspozīciju cikla „Dizaina manifestācija” vietās, palīdzot izstādes apmeklētājiem, tiks veidots dizaina manifests, lai fiksētu Latvijā radīto produktu un pakalpojumu šī brīža situāciju un mēģinātu iezīmēt tālāku kopīgu darbību Latvijas dizaina attīstībai.

Tā noslēdzošā diskusija “Tiesības uz dizainu!” notiks 31.martā no plkst. 14 līdz 17 ekspozīcijas „Informācija” norises vietā LMA. 

Jau vēstīts, ka pirmo „Dizaina manifestācijas” izstādi „Reputācija” atklāja janvārī Gaismas pilī un tā turpināsies līdz augusta beigām. Savukārt otrā – „Humanizācijas” skatāma vēl līdz 29.martam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Dizaina ekspozīciju ciklu "Dizaina manifestācija" veido izstādes un notikumi, kas ir veltīti kādai dizaina šķautnei un esošās situācijas dizaina jomā manifestācijai.

  • REPUTĀCIJA - Latvijas dizaina nozīmīgākie starptautiskie sasniegumi. Latvijas Nacionālajā bibliotēka. 2015. gada 8.janvāris − 28.augusts.
  • HUMANIZĀCIJA - Latvijas dizaina objektu klātbūtnes, lietojamības un pievienotās vērtības demonstrēšana dažādās jomās un indivīda sadzīves situācijās. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. 2015. gada 6.februāris − 29.marts.
  • INFORMĀCIJA - Latvijas grafikas dizaina dažādie aspekti produktos, pakalpojumos un procesos. Latvijas Mākslas akadēmijas 1. stāva izstāžu zāle. 2015. gada 6.marts −2.aprīlis.
  • SITUĀCIJA - Latvijas laikmetīgā dizaina situācija un sasniegumi. Latgales vēstniecība GORS, 2015. gada 1. − 31.oktobris.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti