Kultūras ziņas

Kristas Burānes "Noktirne"

Kultūras ziņas

Antonijas stāsts baleta izrādē

Noskaidroti labākie Latvijas dizaina darbi

Dizaina gada balvas galvenie lauri – par «Riga IFF» vizuālo komunikāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad "Latvijas Dizaina gada balvas" galvenie lauri tikuši dizaina studijai "Associates, Partners et Sons" par filmu festivāla "Riga IFF" vizuālo komunikāciju un vides objektiem, informēja "Latvijas Dizaina gada balvas 2018" pārstāve Gita Deniškāne.

Projekta radošā direktore/projekta vadītāja/dizainere bija Daniela Treija, dizainers - Ainis Permins, bet dizaina direktors - Edgars Zvirgzdiņš. Filmu festivāla māksliniecisko komandu veidoja Kristaps Zelmenis un Una Bergmane, bet animāciju un video veidojuši Kaspars Kursišs un Eduards Laķis ("kind.lv").

Dizaina studijas "Associates, partners et Sons" dizainere Daniela Treija dalās pārsteigumā: "Likās, ka vizuālā identitāte nestāv blakus visiem tiem pārējiem iespaidīgajiem dizaina darbiem, kas bija pieteikti šogad Dizaina balvai, bet re kā." 

Studijas direktors Edgars Zvirgzdiņš piebilst: "Visi finālisti parādīja, ka Latvijas dizains nav tas koka sūdiņš ar latviešu tautas zīmēm. Latvijas dizains ir kaut kas vairāk."

"Latvijas Dizaina gada balvas 2018" godpilno otro vietu ieguvis tehnoloģiju uzņēmums SIA "Mass Portal" par elektroiekārtām "Mass Portal industriālā dizaina valoda" un "Mass Portal plastikāta auklas žāvētājs FD1", kuru koncepta autors ir Jānis Grīnhofs, dizaina inženieris ir Egils Gēcis, grafiskais dizainers ir Krišs Bērzkalns, projekta menedžere ir Krista Vaivade, tehnoloģiskais konsultants ir Georgijs Bakradze, bet produktu dizaineri ir Juris Kļava, Aivars Vaivods un Reinis Li un citi.

Savukārt "Latvijas Dizaina gada balvas 2018" trešo vietu ieguvis mājaslapu dizaina uzņēmums SIA "Wrong Digital" par Liepājas pašvaldības mājaslapu "Liepaja.lv". Mājaslapas informācijas arhitektūras un dizaina autori ir Liene Geidāne un Oskars Cirsis, bet mājaslapu programmējuši Artūrs Gulbis un Raimonds Sarkanbārdis, savukārt projektu vadījusi Ilze Grietēna.

Atis Krilovs, uzņēmuma SIA "Wrong Digital" vadītājs, atzīst: "Beidzot kāds pamana to cīņu un darbu, jo kaut kā ir pieņemts, ka tā ir vienkārša web lapa, bet – ja to kārtīgi pārdomā un izpēta, ko gala patērētājs vēlas, meklē, tad var uztaisīt kaut ko patiešām ļoti kvalitatīvu." Savukārt uzņēmuma dizainere Liene Geidāne stāsta, ka projekta izstrādātāji pavadījuši laiku ar Liepājas iedzīvotājiem, uzņēmējiem, runājuši ar pašvaldības darbiniekiem, mēģinājuši saprast viņu sāpes, ikdienu un kopā strādāt, lai radītu rezultātu.

SIA "Wrong Digital" ieguvis arī balvas galvenā partnera - informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma "Accenture" - specbalvu "Digitālais bizness". Šī balva uzņēmumam tikusi par Ceļu satiksmes drošības direkcijas mājaslapu "csdd.lv".

Apbalvošanas ceremonija ceturtdienas vakarā norisinājās mākslas centrā "Zuzeum".

"Latvijas Dizaina gada balvas 2018" žūrijas priekšsēdētājs Timotijs Ventimiglija iepriekš norādīja uz patīkamo pārsteigumu par iesniegto darbu plašo diapazonu un kvalitāti. "Lai gan dizains Latvijā ir attīstības stadijā - tas ir dzīvs un konkurētspējīgs. Brīdī, kad vērtējām darbus lielākā atklāsme bija par to, ka dizains skar katru cilvēka dzīves jomu - tas nav vienkārši kaut kas skaists un iedvesmojošs, bet kaut kas, kas vienlaicīgi uzlabo dzīves kvalitāti un ļauj novērtēt cilvēka potenciālu," iepriekš sacīja Ventimiglija.

Viņš papildināja, ka bieži vien starp dizaina disciplīnām ir saskare, kurā māksla un tehnoloģijas kopā rada inovatīvus rezultātus. Runājot par tendencēm Latvijas dizainā, Ventimiglija skaidroja, ka tas ir vērsts uz uzņēmējdarbību, ar skatu nākotnē, sociāli orientēts un labprāt pielāgojas, un radoši izmanto jaunās tehnoloģijas.

"Latvijas Dizaina gada balvai 2018" iesniegtos darbus vērtēja ražošanas uzņēmuma "G-Star RAW" radošais direktors un dizainers, stratēģiju dizaina un interjera dizaina eksperts Pīters Kūls, muzeju ekspozīcijas dizaina aģentūras "Ralph Appelbaum Associates", Berlīnes biroja direktors, izstāžu dizaina un muzeju plānošanas eksperts Ventimiglija, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Izstāžu centra vadītāja, arhitekte, žurnāliste, grāmatu autore un izstāžu kuratore Ieva Zībārte, zīmola "Madara Cosmetics" līdzdibinātāja, Latvijā pazīstamu zīmolu identitātes autore, grafikas dizainere, un pasniedzēja Liene Drāzniece, mākslas kurators un teorētiķis Kaspars Vanags, IT uzņēmuma "Accenture Latvia" Digitālo pakalpojumu dizaina nodaļas vadītājs Kaspars Auzarējs-Auzers, kā arī Amsterdamā dzīvojošais produktu dizainers no Latvijas Germans Ermičs.

"Latvijas Dizaina gada balvu" organizē Kultūras ministrija un dizaina birojs "H2E" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Balvas galvenais partneris ir viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē "Accenture Latvia".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti