Kultūras ziņas

Viltotais "Ģimenes romāns" Valmieras teātrī

Kultūras ziņas

Bēthovens un Silvestrovs latviešu un ukraiņu mūziķu izpildījumā

Tapušas īsfilmas par Latvijas dizaina vecmeistariem

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs radījis īsfilmas par Latvijas dizaina vecmeistariem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sekojot pasaules labāko muzeju praksei, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs īstenojis sen lolotu ideju, izveidojot ikvienam pieejamas īsfilmas par Latvijas dizaina vecmeistariem – slavenās robežzīmes "RĪGA" veidotāju Valdi Celmu, kinētiskā vides objekta "Sakta" autoru Artūru Riņķi un mākslinieku, kritiķi un kuratoru Jāni Borgu. 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs jau labu laiku lolojis ideju veidot dokumentālās filmas par Latvijas dizaina nozīmīgākajām personībām. Šai domai atsaukušies kino jomas profesionāļi – Māris Maskalāns un Agne Skane, un rezultātā tapušas pirmās trīs īsfilmas par Latvijas dizaina pionieriem – Valdi Celmu, Artūru Riņķi un Jāni Borgu.

Jānis Borgs
Jānis Borgs

Valdis Celms teic: "Man jau ir gadījies, ka intervijas tiek prasītas, un katru reizi tas ir par kādu vienu objektu, notikumu, šeit man vajadzēja koncentrēties un mēģināt dot tādu pārskatu par daudziem gadiem, jautājumiem, ar kuriem es esmu nodarbojies. Gan dizains, gan māksla, gan kinētika, gan dažādas foto kolāžas, vides jautājumi un tādi pārspriedumi par mākslinieka vietu sabiedrībā."

Valdis Celms
Valdis Celms

Savukārt mākslinieks Artūrs Riņķis atklāj: "Es Agni jau slavināju tūlīt pēc filmas kadru ieraudzīšanas, kad bija 70% nofilmēts, viņa man atsūtīja, un es piezvanīju un ārprātīgi pateicos viņai un izteicu dziļu, dziļu saviļņojumu par viņas māku: tik īsi, bet ļoti precīzi punkti salikti."

Artūrs Riņķis
Artūrs Riņķis

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska par ieceri stāsta: "Es vienmēr sekoju līdzi, kā darbojās arī tādi lielie grandi, dažādi muzeji. Mēs tiešām iekāpām jaunās kurpēs un mācījāmies. Bet to, ka šāds dzīvs stāstījums, konkrēti cilvēki, viņu pieredze – ka tas ir tāds ļoti vērtīgs formāts, tas ir noteikti, jo rakstiskā tekstā, pie tam šajā digitālajā laikā, cilvēki ļoti uztver to vizuālo tēlu un arī saturu."

Filmā sarunas ar māksliniekiem kalpo ne tikai kā laikmeta dokumentālās liecības, bet arī kā poētisks ceļojums viņu atmiņās, sapņos un ideālos.

No 4. novembra īsfilmas skatāmas arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja "Youtube" kontā. Ar laiku šiem piepulcēsies arī citi, bet, par ko taps nākamie "Dizaina stāsti", – to muzejs grib paturēt noslēpumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti