Kultūras ziņas

Leonam Krivānam – 80!

Kultūras ziņas

Kaņepes kultūras centram – 6

Aplūkojami Dizaina gada balvas finālistu darbi

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstādē akcentē sociāli atbildīgu dizainu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dizains mūsdienās savieno cilvēkus un dažādas dzīves jomas, vēršot uzmanību uz starpnozaru mijiedarbību. Tāpēc Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāmie Dizaina balvai izvirzītie darbi raksturo aktuālo situāciju Latvijas dizainā.

Pēc uzvarētāju noskaidrošanas un apbalvošanas ir izveidota visu 20 finālistu darbu ekspozīcija, kas no 17. aprīļa skatītājiem atvērta Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

“Zālē esam uzreiz norādījuši, kura ir žūrijas izvēle  pirmajai, otrajai un trešajai vietai. Bet skatītāju aicinām, apskatot ekspozīciju, nobalsot par savu favorītu, darbu, kurš, viņaprāt, atbilstu desmit laba dizaina kritērijiem, pēc kuriem vērtēja žūrija – tā ir gan idejas oriģinalitāte, gan estētika, gan sociālais, gan ekonomiskais aspekts…” stāsta Ingūna Elere, “Latvijas Dizaina gada balvas 2018” organizatore.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja mākslas zinātniece Inese Baranovska savukārt uzsver sociāli atbildīga dizaina nozīmi. Viņasprāt, ir svarīgi, lai sabiedrība domātu par dizainu un saprastu, ka tā nav tikai skaista mantiņa – krēsls, galds, lampa, vāzīte vai krūzīte.

“Dizains ir kaut kas vairāk,” ir pārliecināta Baranovska.

“Tā ir ērti lietojama mājaslapa, mobilā aplikācija, tie ir izstāžu dizaini, grāmatu, afišu dizains.”

Baranovska uzskata, ka Latvija nekad nekļūs par industriālā dizaina lielvalsti, taču uzsver, ka 21.gadsimtā nav runa par produktu ražošanu.

Viņa skaidro, ka produktu pasaulē ir gana daudz: “Bet mēs varam pateikt savu vārdu inovācijā, tehnoloģiju attīstībās un nišā, kurā Latvija var ļoti labi strādāt, – tas ir pakalpojumu dizains. Sākot ar lietām, kas bērnam dara dzīvi labāku slimnīcā un beidzot ar izstādi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā vai labu grāmatu.”

Raksturojot trīs uzvarētāju darbus, mākslas kurators un teorētiķis Kaspars Vanags iezīmē trīs tendences: “Mēs esam apguvuši lietas, kā, piemēram, 1.vietas balvas ieguvēji, izstrādājot vizuālo identitāti un komunikācijas platformu Rīgas Internacionālajam filmu festivālam.

Otrkārt, mēs redzam produktus, kas tiek izstrādāti ar ārkārtīgu rūpi, gan domājot par potenciālo klientu, gan pārzinot to, kas pasaulē tajā produktu klāstā jau ir piedāvāts, un tas ir “Mass Portal” 3D printeris.

Un, treškārt, prieks redzēt ka beidzot valsts institūcijas vai pašvaldības sper soli pretim valsts iedzīvotājiem vai pilsētniekiem, piedāvājot “online” platformu, ka nav domāta šīs pašvaldības pašslavināšanai vai ikdienas komunikācijai, bet gan pašam pilsētniekam, kurš ātri, efektīvi var atrast sev nepieciešamo informāciju. Proti, tā ir Liepājas pilsētas mājaslapa.”

Izstāde “Latvijas Dizaina gada balva 2018” veidota tā, lai veicinātu aktīvu izziņas procesu un raisītu jēgpilnu diskusiju sabiedrībā. Jau trešdien, 18. aprīlī, notiks pirmā diskusija par aktuālo dizainā, ceturtdienās gaidāmas “Dizaina pastaigas” gida pavadībā, bet sestdienās  digitālā dizaina darbnīcas jauniešiem – dizaina darbnīcas ģimenēm ar bērniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti