Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma stikla mākslinieka Arta Nīmaņa izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 27.aprīļa līdz 19.jūnijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma starptautisku atzinību guvuša stikla mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa personālizstāde "Fragile". Izstādes atklāšana notiks 26.aprīlī, plkst. 17.

"Stikls ir trausls, plastisks un noslēpumains materiāls, no kura var veidot ne tikai tradicionālas formas sadzīviskus priekšmetus, bet arī novatoriskus dizaina objektus un iespaidīgas mākslas instalācijas visneparastākajos apjomos. Mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa izstādē oriģinālo objektu, vizuālo efektu, gaismas un skaņas sintēze atver durvis uz rituālu ceļojumu stikla maģiskajā pasaulē. Izstaigājot pārsteigumiem piepildītos labirintus, skatītāji varēs iepazīt stikla daudzveidīgo un mainīgo dabu. Ekspozīciju caurvij četru pasaules pamatstihiju - ūdens, uguns, zemes un gaisa savstarpējās mijiedarbības apspēle. Arī stikls top visiem šiem pirmelementiem mijiedarbojoties. Izstādes vizualitāti pastiprina emocionāli iedarbīgi un jutekliski akustiskie efekti - ūdens, uguns, zemes un gaisa dabiskās skaņas," vēsta izstādes pieteikums.

Pēdējos gados darbu veidošanā Artis Nīmanis arvien vairāk izmanto inovatīvas stikla apstrādes tehnoloģijas, kas aizgūtas no mūsdienu kosmosa industrijas un tiek pielietotas arī ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) projektos. Lai atklātu un izzinātu šo tehnoloģiju nianses un specifiku, mākslinieks tās pētījis un ilgstoši eksperimentējis, rezultātā nonākot pie oriģinālas autortehnikas. Radošā procesa gaitā vakuumā stikls tiek pārklāts ar ļoti plānu nerūsējošā tērauda slāni, stikla virsmai piešķirot spoguļefektu. Lai panāktu vēl maģiskāku noskaņu, eksponējot savus darbus, meistars pievērš īpašu uzmanību apgaismojumam. Laužot gaismas starus, stikla virsma rada papildus optiskas un iluzoras saspēles. Izstādes autors cer, ka šī būs ne tikai stikla mākslas un dizaina objektu ekspozīcija, bet tā kļūs arī par telpu meditācijai, dāvājot apmeklētājiem unikālu sajūtu un atklāsmju pieredzi.

Artis Nīmanis (1978) ir dizainers un stikla mākslinieks. 2006.gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuāli plastiskās mākslas (Stikla mākslas) nodaļu. Izstādēs piedalās no 1998.gada. Strādājis par pasniedzēju Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, kā arī bijis nodaļas vadītājs Stikla mākslas katedrā.

Arta Nīmaņa mākslinieciskās izteiksmes amplitūda ir plaša. Kopš 2004.gada viņš ir zīmola "An&angel" stikla trauku galvenais dizainers. Artis Nīmanis veido stikla dizaina objektus un rotas, realizē dažādus eksperimentālus projektus, tai skaitā kinētiskus. Autora darbības fokusā ir arī monumentālāki projekti - funkcionālas un dekoratīvas stikla dizaina detaļas interjeram un arhitektūras objektiem, ekskluzīvas vitrāžas, apgaismes ķermeņi un virsgaismas risinājumi. Mākslinieciskās izteiksmes spektru paplašinājusi daudzveidīgā pieredze, strādājot dažādās reklāmas un dizaina aģentūrās.

Izstādes "Fragile" laikā notiks arī saistītie pasākumi. 27.aprīlī plkst. 17 ikviens interesents tiek aicināts uz pasākumu "Vārds Latvijas dizaineriem", kurā "Mareunrol’s" dizaineris Rolands Pēterkops, rotu mākslinieks Māris Auniņš un "An&angel” dizaineris Artis Nīmanis sarunāsies par Latvijas dizaineru dalību pasaules mēroga dizaina izstādēs un konkursos. Savukārt 11.maijā plkst. 17 visi gaidīti uz tikšanos ar mākslinieku Arti Nīmani un mākslas zinātnieci Inesi Baranovsku pasākumā "Sarunas muzejā". Akcijas "Muzeju nakts" laikā no plkst. 19 līdz vieniem naktī būs iespēja bez maksas iepazīties ar izstādes ekspozīciju un redzēt starpdisciplināro mākslu studijas "Ideagnosis" performanci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti