Daugavpilī apskatāma padomju laika interjera izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No šīs nedēļas Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā apmeklētājiem pieejama izstāde „Padomju laika dzīvoklī”. Izstādē apskatāmi pagājušā gadsimta sešdesmito un septiņdesmito gadu interjera un sadzīves priekšmeti no muzeja krājuma.

Muzeja galvenā speciāliste Ineta Janovska atklāja, ka muzeja telpās tapusi padomju laika viesistaba ar tā laika mēbelēm, traukiem, rotaļlietām, dekoriem un sadzīves priekšmetiem, kas atspoguļo pilsētnieka ikdienu 20. gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados.   

Ineta Janovska: Par izstādi „Padomju laika dzīvoklī”
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

„Iekārtojām šo viesistabu ar tā laika mēbelēm. Izstādē mums ir Čehoslovākijā ražotās mēbeles: grāmatu skapis, bufete, televizora skapītis, arī Rīgas Mēbeļu kombināta atpūtas stūrītis ar žurnāla galdiņu un diviem atpūtas krēsliem, pusdienu galds ar krēsliem ražots Vācijā. Un kur  padomju sieviete bez spoguļa? Trīsdaļīgais spogulis ar skapīti. Septiņdesmitajos gados moderni kļūst paklāji gan uz grīdas, gan pie sienas. Tas ir ne tikai skaisti, bet tajā pašā laikā paklājs pilda arī skaņas izolācijas funkciju,” stāstīja Ineta Janovska.

Ir arī Rīgas porcelāna servīzes. “Tajā laikā tā bija viena no vērtīgākajām dāvanām. Grāmatu skapis mums ir pilns ar grāmatām. Tie ir neskaitāmie grāmatu sējumi. Bērnu enciklopēdijas, klasiskā literatūra,” atklāja Ineta Janovska.

“Izstādē ir arī bērnu stūrītis ar tā laika lellēm, lācīšiem, izzinošām un attīstošām spēlēm. Šajā izstādē var arī aplūkot tādu pazīstamu uzņēmumu kā “Dzintars”, “Lauma”, “Somdaris”, “Aurora” produkciju. Un kur nu bez sadzīves tehnikas? Veļas mašīna “Rīga 17”. Kādam atausīs atmiņā, kāds no jauna uzzinās, kā mazgāja veļu pirms 50 gadiem. Putekļsūcējs, radiola “Melodija 102”, stacionārais telefons ar griežamo ripu. Daudziem tās ir atmiņas par savu bērnību, jaunību, un tā jau arī ir vēsture,” klāstīja Janovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti