Dienas ziņas

Talsos godina Černobiļas avārijas seku likvidētājus

Dienas ziņas

Bauskā būvēs dārgu sporta halli

Cēsīs A.Vasiļjeva izstāde "19. gadsimta mode"

Cēsīs atklāta Vasiļjeva izstāde «19. gadsimta mode»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā atklāta izstāde “19. gadsimta mode”, kas ir viena no lielākajām privātajam tērpu kolekcijām pasaulē un pieder modes vēsturniekam, māksliniekam Aleksandram Vasiļjevam. Daļa šīs tērpu un aksesuāru kolekcijas iepriekš izstādīta Rīgā, Liepājā, Ventspilī un Daugavpilī, bet Cēsīs eksponēti arī iepriekš Latvijā neredzēti ampīra stila tērpi.

19.gadsimtā izveidojušās tādas modes tendences, kas vēlāk kļuvušas par tradīciju, piemēram, kāzās līgavai tērpties baltā. Tradīciju aizsāka Lielbritānijas un Īrijas Apvienotās Karalistes karaliene Viktorija. Viņa arī ir viena no šī laika simboliem, kuras ģērbšanas stils bieži attēlots modes žurnālos, kuri arī ir viena no lietam, kas mantota no 19.gadsimta. Aleksandra Vasiļjeva izstādē “19.gadsimta mode” apskatāmi 64 tērpi un ap 400 aksesuāru.

“Ir tērpi, ko esmu saņēmis kā dāvanu jeb ziedojumu, ir tādi, kurus esmu iegādājies izsolēs Francijā, Anglijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, un, protams, daudzi no tiem ir no krāmu tirgiem,” stāsta modes vēsturnieks, kolekcionārs un mākslinieks Aleksandrs Vasiļjevs.

19.gadsimta sieviešu tērpi ir ar izteiktu vidukli. Tā laika dāmu vidukļa apkārtmērs bija aptuveni 55 centimetri, bet lielākais aptuveni 60cm. Arī kurpes bijušas salīdzinoši mazas - 33.izmēra. Ampīra stila tērpi no pārējiem atšķiras ar to, ka zem tiem dāmas nevalkāja korsetes, tie bija bez polsteriem un veidoti salīdzinoši vienkāršās formās. Tieši ampīra stila tērpu uzglabāšanai vislielākās prasības.

“Tas pirmais, tas ir mikroklimats, jo audums ir ļoti maigs un trausls, un ir vajadzīgs norobežojums – stikls. Jābūt stiklam priekšā. Un, protams, vitrīnas tērpiem nav tāda lēta lieta," atklāj Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vadītāja Kristīne Skrīvere.

19.gadsimtam raksturīga bieža tērpu maiņa un izstādē aplūkojami tērpi viesībām, vizītēm, izjādēm, pastaigām, mājas darbiem un īpaša tērpu līnija arī tā laika sēru apģērbs.

Vasiļjevs ir pārliecināts, ka izstādei būs lieliski panākumi un "cilvēki izbaudīs šo kolekciju, kas izveidota daudz gadu garumā". Vasiļjevs veidojis savu kolekciju vairāk nekā 40 gadus.

Kā atzīst pats modes vēsturnieks un kolekcionārs, nav daudz vietu, kur šo izstādi šādā apjomā eksponēt un šeit līdz ar tērpiem, rotām, cepurēm, rokassomiņām un apaviem izdevies eksponēt arī mākslas darbus, kas arī daļa no šīs privātās kolekcijas.

Izstāde Cēsīs aplūkojama līdz 31.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti