Berlīnes modes skatē jaunu elpu iegūst pārstrādātie materiāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Somas no ābolu mizām un apavi no sūnām un siena. Tāda ir atsevišķu modes mākslinieku atbilde uz neskaitāmajiem pārmetumiem modes industrijai par videi nodarīto kaitējumu.

Kaut gan skatuve Berlīnes modes nedēļā izskatās gluži tāpat kā citviet, ir viena liela atšķirība – viss modeļu demonstrētais apģērbs ir darināts no ilgtspējīgiem materiāliem.

Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas aplēsēm

modes industrija ir atbildīga par 20% globālo notekūdeņu un 10% oglekļa dioksīda emisiju.

Tas ir vairāk nekā emisiju apjoms, ko rada visi starptautiskie pārlidojumi un kuģniecības pārvadājumi kopā.

Taču modes skate ar nosaukumu “Neonyt” pierāda, ka vienlaikus var izpildīt gan industrijas augstās prasības, gan arī ekoloģijas standartus. “Es vēlētos, lai visa modes industrija atbilstu augstākajiem sociālajiem un ekoloģiskajiem standartiem. Kā jūs nupat redzējāt, ilgtspējīga mode ir mūsdienīga un stilīga. Jūs tiešām varat nopirkt jebko ilgtspējīgu,” sacīja “Neonyt” modes skates vadītāja Magdalēna Šafrina.

Viens no piemēriem ir vācu ekomodes kompānijas somas – tās visas ir darinātas no ābolu mizām. Cits vācu uzņēmums darina apavus no sūnām un siena, savukārt Somijas kompānija ražo T-kreklus no materiāla atgriezumiem un pārstrādātās plastmasas.

Tiesa, augstas ekoloģijas prasības nozīmē arī samērā augstas cenas.

Ābolu somas maksā no 29 līdz pat 200 eiro, sūnu apavu pāra cenas sākas no 150 eiro, bet klasiskus pārstrādāto materiālu T-kreklus tirgo, sākot no 29 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti