Dienas ziņas

Mazie olainieši iepazīst muzeja darbu

Dienas ziņas

Atklāta grāmata par zivju aizsardzību GNP

Baldones sanatorijas parkā atjauno""Māras"" skulptūru

Baldones sanatorijas parkā atjauno «Māras» skulptūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pagājušajā gadā Baldonē sāka vēsturiskās sanatorijas parka rekonstrukciju. Kā pirmā atdzimusi 1938. gadā uzstādītā tēlnieka Voldemāra Jākobsona ''Māras'' skulptūra. Līdz pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem tā bija viena no trim sērūdens ņemšanas vietām. Atjaunoto ''Māras'' skulptūru veidojis tēlnieks Valts Barkāns no Iecavas novadā atrasta akmens.

Vēsturiskajā Baldones sanatorijas parkā, līdzās sēravotam ''Ķirzaciņa'', kas ir Valsts kultūras piemineklis, bijušas arī sēravots ūdens ņemšanas vietas ''Vāverīte'' un ''Māra''. Teika vēsta, ka reiz kāda skaista, bet akla meitene Māra, mazgājoties ar sēravota ūdeni, atguvusi redzi.

"Kad Labklājības ministrija un kūrorts 1938. gadā slēdza līgumu ar tēlnieku  Voldemāru Jākobsonu, tad viņš šo teiku noklausījās un izveidoja šādu skulptūru," stāsta un rāda novadpētniecības krājumu glabātāja Māra Skuja.

Pagājušajā gadā uzsākta parka rekonstrukcija, kurā iecerēts atjaunot arī visas trīs 1990. gados zudušās skulptūras. Pirmā no Iecavas novadā atrasta akmens atdzimusi Māra, kuru veidojis tēlnieks Valts Barkāns. "Tieši tāda kā tagad, tikai tad viņai bija nosista galva. Es vienmēr nācu ņemt ūdeni un domāju, kad to galvu pieliks. Un vēl ''Vāverīte'' bija tur augšā, bet tā ir pazudusi," saka baldoniete Ilga Grunda, piebilstot, ka vēl šodien daudzi braucot pēc sērūdens.

Cerības atkal pavīdējušas arī sanatorijas atdzimšanai, kuru nesen iegādājies pēc skaita jau piektais īpašnieks. "Šobrīd ir zināms īpašnieks, kurš to iegādājies izsolē. Līdz ar to viņam ir noteikti biznesa plāni. Cik zināms, notiek projektēšanas darbi, un viņš gatavojas atklāt sanatoriju," cerīga ir Baldones novada domes priekšsēdētāja Karina Putniņa (Latvijas Reģionu apvienība).

Parka rekonstrukciju, kura izmaksās apmēram 130 000 eiro, plānots pabeigt 2017. gadā. Tad arī tiks atjaunota sērūdens ņemšanas vieta pie Māras skulptūras.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti