Kultūrdeva

Kultūrdeva

Kultūrdeva

Talants: Recycled auskaru māksla jeb ar caurulēm un kapeikām ausīs

Līva Harkevica auskarus taisa no pārstrādātiem atkritumiem

Auskarus veido pat no apģērba birkām. Līvas Harkevičas māksla un šķirošana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Līvai Harkevičai aizraušanās ar auskaru darināšanu aizsākās pirms pusotra gada prakses laikā Latvijas Mākslas akadēmijā. Tagad viņa lepojas ar vizuāli baudāmu rotu kolekciju, kas tapusi no pārstrādātiem atkritumiem.  

“Mums bija prakses uzdevums izmantot jau vienreiz lietotus materiālus un piešķirt tiem jaunu dzīvi, un tā tas arī sākās. Sāku meklēt, un tā tas arī aizgāja,” Latvijas Televīzijas "Kultūrdevai" stāsta Līva. Viņa pati atzīst, ka vērtējama gan tikai kā iesācēja šajā žanrā.

Auskarus Līva ražo no dažādiem materiāliem, kas nonākuši vai varētu nonākt atkritumos. Tuvākie viņai ir automašīnu radiatori un padomju laika kapeikas. Taču viņa auskarus veido arī no apģērba birkām, caurulēm, izkausētiem kafijas krūzīšu vāciņiem. Viņa domā, ka katrs viņas darinātais auskars ir ar ko īpašs.

“Apstrādājot materiālu, tas auskars veidojas pilnīgi citādāks.

Nekad nebūs kopija nevienai lietai. Līdz ar to cilvēks uz to visu nedaudz citādāk skatās, jo tas ir roku darbs,” stāsta māksliniece.

Atkritumus Līva izmanto ne vien auskariem, bet tos arī pati šķiro. “Kad eju uz veikalu, ņemu auduma maisiņus vai somu, jo, man šķiet stulbi plastmasu masveidā patērēt. Tad es arī izmantoju ūdens pudeli vienmēr, kas ir no mājas paņemta. Es varbūt neesmu tāds lielākais eko, bet cenšos pie tā piedomāt, cik nu spēju,” stāsta māksliniece.

Viņa domā, ka arī caur saviem rokdarbiem mudina pārējos padomāt par šķirošanu.

“Piemēram, tu nogriez birciņas, un tu izmet tās ārā, bet atnesot man.. Lūk, tagad mums ir tā iespēja, ka mēs no tā uztaisām auskaru, un tad tas ir kalpojis nevis 10 minūtes tavā redzeslokā, bet varbūt kalpos trīs gadus,” klāsta Līva.  Viņai pašai arī kādreiz ko izmetot, pēkšņi ieslēdzas otrreizējas izmantošanas dzirksts, un viņa neizmet, bet nodomā to izmantot auskariem.

“Principā gandrīz no jebkā var uztaisīt, vajag tikai atrast to īsto tehniku, kā to pārvērst foršāk,” saka Līva.

"Kultūrdeva" meklē talantus

"Kultūrdeva" meklē talantus

Ja arī jūs zināt kādu, kurš dara apbrīnojamas lietas, un kas jūs ir pārsteidzis, tad noteikti rakstiet mums [email protected]

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti