Atzīmē Rīgas arhitekta Felsko 200.jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Atzīmējot Johana Daniela Felsko divsimtgadi, trešdien, 30.oktobrī pulksten 16 pie Vecās Ģertrūdes baznīcas atklās piemiņas plāksni, bet pulksten 17 Jūgendstila muzejā notiks pirmā Rīgas pilsētas arhitekta dzimšanas dienas svinības.

30. oktobrī aprit 200 gadu kopš Rīgā dzimis Johans Daniels Felsko (1813-1902). Viņš bija pirmais akadēmiski izglītotais Rīgas pilsētas arhitekts (1844-1879), kas 35 gadus bija atbildīgs par visām ēkām, ko Rīgā un tās lauku īpašumos cēla par Rīgas pilsētas līdzekļiem. 19.gadsimta vidū J. D. Felsko izstrādāja pirmo projektu, kas paredzēja Rīgas vēsturisko nocietinājumu likvidēšanu un vienlaicīgi Iekšrīgas un plašo priekšpilsētu savienošanu, izveidojot bulvāru loku.

Tas bija mūsdienīgas multikulturālas pilsētas aizsākums. Pēc Felsko projektiem celtas tādas nozīmīgas sabiedriskās ēkas kā Mazā ģilde, Anglikāņu baznīca, Rīgas Vecā Sv. Ģertrūdes baznīca, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, Krievijas Federācijas vēstniecības ēka u.c.

Svinot Felsko dzimšanas dienu, Jūgendstila muzejā pulksten 17 par Felsko ģimeni un dzimtu stāstīs mākslas zinātniece Daina Lāce. Skanēs 19.gadsimta otrās puses un 20.gadsimta sākuma mūzika Rolanda Beļēviča (klavieres) izpildījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti