Kultūras ziņas

Pateicības koncerts mediķiem

Kultūras ziņas

Pirmizrāde jauniestudējumam "Elpa"

Arhitektam Andrejam Holcmanim – 100

Atklāta leģendārā arhitekta Andreja Holcmaņa simtgadei veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Arhitekts Andrejs Holcmanis savu amata brāļu vidū noteikti ir zināmākais Vecrīgas pētnieks. Lielā mērā tieši viņam varam pateikties par Pēterbaznīcas un Melngalvju nama atjaunošanu, kā arī to, ka Vecrīga ir iekļauta UNESCO aizsargājamā mantojuma sarakstā. Šogad 18. jūlijā Andrejam Holcmanim apritētu 100 gadi, tādēļ Latvijas Arhitektūras muzejā atklāta viņam veltīta izstāde.

Latvijas arhitektu saimē Andreja Holcmaņa autoritāte ir neapšaubāma. Bez vairāku simtu ēku projektiem un ne mazāk publikācijām viņa būtiskākais ieguldījums arhitektūras vēsturē ir Rīgas Arhitektūras pieminekļu pētniecība un aizsardzība. Lielā mērā pateicoties Holcmanim, pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Pēterbaznīca atguva vēsturisko torni, bet jaunākos laikos Vecrīgas ainavā atgriezās Melngalvju nams.

Šogad 18. jūlijā Andrejam Holcmanim apritētu 100 gadi, tādēļ Latvijas Arhitektūras muzejā ir atklāta tematiska izstāde, kas iepazīstina ar leģendārā Rīgas arhitekta veikumu un dzīvesgājumu.

Izstādē skatāmi Holcmaņa rasējumi, sarakste ar kolēģiem, fotogrāfijas un pilsētas plānojuma kartes. Tās stāsta ne tikai par Holcmaņa darbu, bet arī parāda, cik cieši viņš bijis saistīts ar nozīmīgiem notikumiem Latvijas arhitektūrā.

Pirms diviem gadiem vairāki arhitekti ierosināja Andreja Holcmaņa vārdā nodēvēt vienu no īsākajām Vecrīgas ielām, kurai joprojām nav nosaukuma, tomēr atbalstu neguva. Lai kāda no pilsētas ielām tiktu pie arhitekta vārda, nākas iziet cauri visai daudzslāņainam administratīvajam filtram. 

Holcmaņa simtgadei veltītā izstāde Arhitektūras muzejā būs skatāma līdz 18. septembrim.

Izstādes kuratore – Velta Holcmane, kuratores asistente – Agrita Lūse, mākslinieks – Alvis Berngards.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti