Kultūras ziņas

Kāda būs Tabakas fabrikas nākotne?

Kultūras ziņas

Rīgā koncertēs franču džeza leģenda Didjē Lokvuds

Atklāj arhitektūras izstādi "Jaunais vecajā. Latvijā"

Atklāta arhitektūras izstāde «Jaunais vecajā. Latvijā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Koka ēku renovācijas centrā „Koka Rīga” plašākai auditorijai atklāta Latvijas laikmetīgās arhitektūras un arhitektūras mantojuma izstāde „Jaunais vecajā. Latvijā”. Tā reprezentē Latvijas arhitektūras mantojumu un laikmetīgo arhitektūru Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā.

Izstādē atspoguļoti pēdējā pusgadsimta laikā Latvijas arhitektūras mantojumu un laikmetīgo arhitektūru raksturojoši piemēri, kur kultūras mantojums mijiedarbojas ar mūsdienu arhitektūru un dizainu. Izstādes objekti ir tematiski grupēti, pretstatot atšķirīgas pieejas vēstures interpretācijai. Daļa no ekspozīcijas objektiem veltīta koka arhitektūras mantojumam, kurš mūsdienās ir visapdraudētākais.

Latvijas arhitektūras kultūras vide pēdējo desmit gadu laikā ir bagātinājusies ar dažādu veidu piemēriem, kā senās ēkās iejūtas mūsdienīgos ideju risinājumos, vai arī pretēji – tiek restaurētas un izceltas to vēsturiskās vērtības. Izstādei izvēlētie objekti joprojām raisa diskusijas starp arhitektiem, investoriem un ierēdņiem

"Dāņu kolēģi izteica jauku domu, kā piedošanas faktoru, kādā veidā mums vajadzētu attiekties pret vecām ēkām. Viņas, tāpat kā veci cilvēki, nav tik skaistas un jaunas, bet viņām ir vecuma šarms, neskatoties, ka ir ieplaisājis kāds dēlis, vai plaisa apmetumā, tas nenozīmē, ka mums visur vajag likt riģipsi un veidot taisnus leņķus,” skaidro arhitekts, izstādes kurators Jānis Lejnieks

Pamanāmākie projekti, kas atbilst augstas būvniecības kvalitātes kritērijiem, sadarbojoties ar arhitektūras kultūru, pārsvarā ir publiskās celtnes, kuru pārprojektēšanā un celtniecībā ieguldīti lieli līdzekļi. Uz to fona izceļas nedaudzās renovētās ēkas par privātajiem līdzekļiem.

„Nav jau cita varianta, ja gribam kādu savu kultūru parādīt, ka neesam nokāpuši no kokiem, ka mums ir gadsimtiem vecas ēkas, kuras ir vērtīgas. Vienkārši ir jāsaspringst, un tā nauda jāatrod. Jā, tas ir dārgi, bet tas ir skaisti,” turpina Lejnieks.

Izstāde būs apskatāma līdz 30.martam darba dienās no plkst. 11  līdz 15, kā arī tā turpināsies no 24. aprīļa līdz 24.maijam. Iepriekš piesakoties izstādes kuratoram Jānim Lejniekam, izstādi iespējams apmeklēt ārpus norādītā laika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti