Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Jāni Aizporu

Rīta Panorāma

Zinātnieku nakts

Digitalizēta Jūgendstila muzeja datubāze

Atklāj «Rīgas Jūgendstila centra» virtuālo muzeja ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Rīgas jūgendstila centrā” Alberta ielā 12 piektdien, 30. septembrī, plkst. 13 tiek atklāta virtuālā muzeja ekspozīcija.  Ekspozīcija atainos Rīgas jūgendstila arhitektūru, pilsētas straujo attīstību un izbūvi no 1899. līdz 1914.gadam.

Projekta gaitā veikta 1000 muzejam piederošu kultūras mantojuma vienību dokumentēšana digitālā formātā, izveidota elektroniska datubāze, iekārtotas trīs virtuālā muzeja ekspozīciju telpas un viena multimediju konferenču zāle, kā arī izstrādātas desmit interaktīvas programmas, kas iekļautas muzeja virtuālajā ekspozīcijā.

Ekspozīcijā atainota Rīgas jūgendstila arhitektūra, pilsētas attīstība no 1899. līdz 1914. gadam. Ekspozīcija iepazīstina ar Rīgas jūgendstila arhitektūras meistariem un īpaši ar arhitekta Konstantīna Pēkšēna daiļradi, kā arī jūgendstila perioda interjera, sadzīves un mākslas priekšmetiem un rīdzinieku modes tendencēm, kas iemūžināti 20.gadsimta sākuma fotogrāfijās.

Digitālās ekspozīcijas veidošanā tika iesaistīti labākie nozares speciālisti, kuri veikuši vērienīgu izpētes darbu, kas šādā apjomā Latvijā veikts pirmo reizi.

"Veidojot šo digitālo ekspozīciju, mēs esam beidzot apkopojuši un pētījuši 20.gadsimta sākuma arhitektūru, mūziku, grāmatniecību, fotogrāfijas vēsturi, augu motīvus jūgendstila arhitektūrā, porcelāna un metāla priekšmetus. Tas līdz šim netika darīts," stāsta Rīgas jūgendstila centra direktora vietniece Zaiga Bogdanova.

Savukārt muzeja starptautisko projektu vadītāja Iveta Sproģe norāda, ka laikmeta noskaņa noteikti ir jūtama, ekspozīcijā vērojot tērpus, manieres, frizūras, interjeru, salonu noformējumu un fotoattēlus. Ir arī pārsteigums puzles formā.

Muzejs „Rīgas Jūgendstila centrs” ir viens no jaunākajiem muzejiem Rīgā - tas atklāts 2009.gada 23.aprīlī. Muzejs atrodas dzīvoklī, kurā līdz 1907.gadam dzīvojis un strādājis izcilais latviešu arhitekts Konstantīns Pēkšēns.

Muzeja ēka Alberta ielā 12 celta 1903.gadā kā Konstantīna Pēkšēna personīgais nams. Muzeja ekspozīcija iepazīstina ar pilnībā rekonstruētu rīdzinieka dzīvokļa iekārtojumu 20.gadsimta sākumā. Muzejs ir viens no vispopulārākajiem tūrisma objektiem Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti