Atkārtoti izsludināts konkurss par Okupācijas muzeja rekonstrukciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) atkārtoti izsludinājusi slēgto konkursu  "Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveide Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā", informēja VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš konkursā ir 19.janvāris. Pirmajā konkursa kārtā tiks atlasīti kandidāti, kuri atbilst iepirkuma nolikumā minētajām kvalifikācijas prasībām. Otrajā konkursa kārtā tie pretendenti, kuru kvalifikācija atbildīs iepirkuma nolikuma prasībām, tiks uzaicināti iesniegt Tehniskos un Finanšu piedāvājumus, no kuriem darbu veikšanai tiks izvēlēts pretendents ar saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu.

2015.gada aprīlī tika izsludināts slēgts konkurss "Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa Latviešu strēlnieku laukumā, Rīgā, izveide", kurš 30.septembrī tika pārtraukts. Lēmums pārtraukt iepirkumu tika pieņemts, jo konkursa nolikumā tika veikti būtiski grozījumi. Projekts paredz Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukciju un piebūves izbūvi (Nākotnes nams), kā arī Padomju okupācijas  upuru piemiņas memoriāla izveidi.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome 14. decembrī organizēja sabiedrisko apspriešanu, kuras laikā par Okupācijas muzeja pārbūves projektu diskutēja gan arhitekti, gan nevalstisko organizāciju pārstāvji. Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija iepriekš būvvaldei ieteica neatbalstīt muzeja rekonstrukcijas projektu, bet pēc pirmdienas diskusijas Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis komentēja, ka ir cerība nākamgad to atbalstīt. Viņš bija patīkami pārsteigts par projekta autoru ieklausīšanos kritikā, jo autori bija mēģinājuši iespēju robežās ievērot ēkai paredzēto būvlaidi, kā arī samazinājuši piebūves arhitektūras mākslinieciskā risinājuma - baltās granīta apdares - īpatsvaru kopējā objekta risinājumā. Princis gan vēlas, lai vēsturiskā muzeja ēka tiktu vēl vairāk saglabāta.

Rīgas pilsētas arhitekta birojs atzinumu par Okupācijas muzeja piebūves būvniecības projektu Rīgas pilsētas būvvaldei sniegs līdz 2016.gada 15.janvārim.

Projekts "Nākotnes nams" iecerēts kā daļa no padomju okupācijas varas upuru piemiņas memoriāla, kas veidots pēc arhitekta Gunāra Birkerta ieceres. Pērn augustā valdība atbalstīja 7,4 miljonu eiro piešķiršanu memoriāla kompleksa izveidei. Kompleksa būves pirmā kārta - Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija un tā piebūves celtniecība - jāpabeidz līdz 2016.gada 1.oktobrim.

Iepriekš 20 Latvijas arhitekti izplatīja vēstuli Kultūras ministrijai ar aicinājumu saglabāt Okupācijas muzeja ēku Strēlnieku laukumā esošā veidā un necelt pie tās arhitekta Birkerta iecerēto piebūvi "Nākotnes nams", jo tā sabojāšot ēkas izskatu. Arhitekte Zaiga Gaile sākusi arī parakstu vākšanu, pieprasot sakopt un saglabāt Okupācijas muzeja ēku esošajā veidolā, jo pārbūvēta un pārdēvēta, tā, viņasprāt, zaudētu arhitektūras vērtību un savas sūtības simbolisko svaru.

Nepieciešamību turpināt Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projekta īstenošanu apstiprinājusi gan kultūras ministre Dace Melbārde, gan bijusī valdības vadītāja Laimdota Straujuma. Oktobra sākumā viņa norādīja, ka koalīcija ir vienojusies par rekonstrukcijas projekta turpināšanu, atzīstot, ka muzeja piebūve jāsāk celt saskaņā ar arhitekta Birkerta ieceri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti