Dienas ziņas

Ārvalstu investors Liepājā vēlas atjaunot metalurģiju

Dienas ziņas

Strauji noveco VUGD autocisternu parks

Atjaunots Mežotnes baznīcas tornis

Atjaunots Mežotnes baznīcas tornis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atjaunots Mežotnes baznīcas tornis, un tajā atkal slejas smaile. Turpmāk tornis gan nebūs sakrāla celtne, bet tūrisma objekts ar ekspozīcijām un skatu platformu. Pēdējoreiz barokālā stila tornis atjaunots Latvijas brīvvalsts laikā, bet ticis sagrauts 1944. gadā.

Pēdējo divu gadu laikā Mežotnes baznīcas tornis piedzīvojis atdzimšanu. Šā gada februārī tornī jau uzlikts kupols, bet tagad pēc 77 gadiem tajā atkal paceļas smaile.

Rundāles novada domes būvinženieris Ralfs Simanovičs pastāstīja: "Spice ir aptuveni 13 metru augsta. Tā galerijas apakšdaļa ir veidota no astoņstūra formas, un diametrā augšā skatu laukums būs 2,5 metri. Visu Mežotnes apkārtni un Zemgales laukus varēs redzēt no 27 metru augstuma."

Precīzu datu par baznīcas būvniecību gan vēstures liecībās neesot, vien zināms, ka dievnams šeit būvēts ļoti sen.

Vēsturniece Daira Līdaka atklāja: "Pēc tām hronikām jau 13. gadsimtā te bija Zemgales bīskapija, un vienu brīdi tas bīskapa sēdeklis bija Mežotnē. Nav zināms, kur viņš bija – vai pilskalnā bija kaut kādas ēkas pēc Zemgaļu pilskalna nodedzināšanas, vai citur kur. Un, ja jau te bija bīskapa sēdeklis, tad vajadzēja būt arī kādai baznīciņai."

Pašreizējā ēka pēc sagraušanas 1. pasaules karā uzbūvēta Latvijas brīvvalsts laikā pēc Kārļa Bikšes projekta. Tolaik arī atjaunots lepns barokālais tornis, kas atkal sagrauts 2. pasaules kara laikā. Klīst leģenda, ka divi krievu kareivji toreiz saderējuši, vai torni izdosies iznīcināt ar pirmo reizi. Tomēr tas izdevies tikai ar otro reizi. Apmēram septiņdesmit piecus gadus pēc kara Latvijas–Krievijas pārrobežas projektā tornis atjaunots, un  turpmāk  papildināšot tūrisma maršrutu novadā.

"Ņemot vērā, ka īsti tam tūristam nav, kur šeit pavadīt laiku, jo mums pārsvarā visi uzņēmēji nodarbojas ar lauksaimniecību, tad šāds papildus piesaistes punkts ļautu viņam ilgāk pavadīt laiku šajā teritorijā. Un tagad reformas kontekstā tas lieliski kā tūrisma objekts attīstās kopā ar Mežotnes pilskalnu un iekļaujas kopā ar Mežotnes pili, Bauskas pili, veidojot tādu lielisku loku," pastāstīja Laura Ārente, Rundāles novada domes Attīstības nodaļas vadītāja.

Šovasar tornī tikšot iekārtota ekspozīcija, kas stāstīs par seno zemgaļu dzīvi, bet vēlāk būšot arī materiāli par baznīcas vēsturi. Tiesa, apmeklētājiem tornis, visticamāk, šovasar nebūšot pieejams, jo, ja ministrija apstiprinās aizdevumu, vasarā tikšot uzsākta arī dievnama ēkas atjaunošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti