Atjaunota Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka ēka Lāčplēša ielā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Marta beigās pēc rekonstrukcijas atklāta Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka ēka Lāčplēša ielā 55.

200 gadus vecā koka ēka atdzimusi no jauna, tās atjaunotne renovācijas projekta vadītājas arhitektes Zaigas Gailes vadībā ilgusi divus gadus. Ēka ieguvusi plašumu, gaišumu un tomēr saglabājusi koka ēkām raksturīgo smaržu, vieglumu un mājīgumu.

Koka ēka celta ap 1819. gadu skolas vajadzībām kā Katrīnas skola jeb Rīgas 3. apriņķa skola, kas dibināta kā pirmā skola Rīgā krievu bērniem. Dibinoties Latvijas valstij, šajā ēkā vienmēr atradušās ar mākslām saistītas izglītības iestādes.

Rekonstruētajā ēkā no septembra darbu atsāks četras Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas programmas. Skolas direktors Alvis Līdaks stāsta, ka ēka vienīgo renovāciju ir piedzīvojusi tālajā 1931. gadā, 1985. gadā tā cietusi ugunsnelaimē, bet remontu piedzīvojusi vien 1991. gadā. No 2002. gada ēkā atrodas vairākas Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas nodaļas.

Šī ēka ir simbols. No tāss izaug Latvijas lietišķās mākslas un dizaina izglītība. Ēka ir unikāla kaut vai tāpēc, ka skola tajā mitinās vairāk nekā 200 gadus. Bet vēlme nojaukt šo ēku ir bijusi pastāvīgi, tam ir bijuši vairāki iniciatori,” atklāj  Līdaks.

Viņš uzsver, ka šodien uz koka arhitektūru skatās jau citādāk, un koka ēkas Lāčplēša ielā 55 rekonstrukcija uzskatāma par paraugu.

 Renovācijas projektā ir izdevies saglabāt laika elpu šai mājā. Maksimāli saglabātas oriģinālās konstrukcijas. Viss ir dabīgs, bet pretstatam – daži moderni elementi. Saglabāta arī krāsns apkure. Jā, varbūt tas rada zināmas neērtības – malka jāzāģē, jānes,  jākurina, bet rezultāts ir ļoti patīkams,” atzīst Līdaks.

Dizaina un mākslas vidusskolas koka ēka Lācplēša ielā 55 ir nominēta Latvijas Arhitektūras gada balvai un skatē „Gada labākā būve Latvijā” jau ieguvusi balvu mominācijā „Restaurācija”. Ēku projektēja SIA „Zaigas Gailes birojs”, bet galvenais būvuzņēmējs bija SIA „Āboltiņa būvuzņēmums „AG””.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti