Kultūras ziņas

Veltas Kalniņas balles deju stunda

Kultūras ziņas

Bindes un Janaiša darbi pastāvīgajā ekspozīcijā

Latvijas arhitektūras gada notikuma gaidās

Arhitektūras nedēļas mērķis - veicināt izpratni un prasības pēc augstvērtīgas arhitektūras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tie, kuri šajās dienās steigušies garām Latvijas Mākslas muzejam, Jaņa Rozentāla laukumā noteikti pamanījuši neparastus stendus. Tajos līdz nedēļas izskaņai un svinīgajai apbalvošanas ceremonijai apskatāmi Latvijas Arhitektūras gada balvas pretendentu darbi. 

Tradicionāli šī izstāde ievada Arhitektūras nedēļu, kuras galvenais uzdevums – veicināt izpratni un prasības pēc augstvērtīgas arhitektūras. 

5. klases skolniece Sofija un 6. klases skolnieks Hugo jau tagad zina – nākotnē dzīvi saistīs ar arhitektūru un kopš pērnā rudens abi darbojas pulciņā “Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks”. Viņiem kopā ar citiem kolēģiem šajās dienās no Latvijas Arhitektūras gada balvas pretendentu vidus jāizraugās bērnu balvas “Zirnis” laureāts. Bet kāda tad ir laba arhitektūra nākotnes profesionāļu skatījumā?

“Arhitektūrai, man liekas, ir jābūt tādai interesantai un tādai, kas visiem liekas puslīdz simpātiska,” uzskata Hugo. Bet Sofija piebilst – tai jābūt arī oriģinālai, tādai, kas neatkārtojas.  

Kā labas arhitektūras piemērus bērnu žūrijas pārstāvji min gan Žaņa Lipkes memoriālu, gan Sidnejas opernamu. 

Savukārt Latvijas Arhitektu savienības prezidents Juris Poga īsi raksturo balvas nominantu izstādi, kas kopš pirmdienas aplūkojama laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. 

“Šī reize ir interesanta ar to, ka te ir virkne mazu, jauku projektu, kas koncentrējušies (nezinu, pēc kādiem principiem) Vidzemē un ir jaunas adreses, kas līdz šim gada skatēs nav parādījušās. Un tie visi ir nelieli objekti gan privātie, gan pašvaldību, kas rāda, ka ne vienmēr jābūt kaut kam superdižam, gigantiskam, ar sabiedrisko slodzi, ka arī vienkāršas lietas var izdarīt ļoti jauki,” uzskata Poga. 

Žūrijas pārstāve arhitekte Ilze Mekša savukārt uzsver, ka priecājas par reģionu aktivitāti – tajos cilvēki sarosījušies un, paturot prātā vēsturi un tradīcijas, rada ļoti interesantas būves un objektus. 

Līdz ar nominantu izstādi par oficiāli atklātu uzskatāma Arhitektūras nedēļa. Tās vienojošā tēma šogad ir “Līdzsvars”, un galvaspilsētā tā tiks aizvadīta ar publiskām diskusijām un kinolektorijiem.

“Tā uzmanība ir ļoti būtiska, ka ir šī nedēļa, ir diskusijas, filmas. Mēs pievēršam uzmanību un mēģinām sabiedrību arī informēt par to, kas mums ir, un domāt vairāk par to, kā mums nav un kā mācīties vairāk,” akcentē žūrijas pārstāve tēlniece Liene Mackus. 

Arhitektūras nedēļu piektdien noslēgs “Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019” svinīgā apbalvošanas ceremonija. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti