Arhitektūras nedēļā pirmizrādi Latvijā piedzīvos filma «Konkurss»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Arhitektūras nedēļas ietvaros 17.maijā Rīgā, kinoteātrī “Splendid Palace” plkst. 18.30 notiks dokumentālās firmas “Konkurss” (“The Competition”) pirmizrāde Latvijā, kurā piedalīsies arī filmas režisors - spāņu arhitekts Anhels Borego Kubero.

Pirms filmas apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt režisora Anhela Borego Kubero komentāru par filmas tapšanu un pasaulslavenu arhitektu konkurences aizkulisēm. Filmai tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā.

Kā norāda filmas veidotāji, sacensība starp arhitektiem ir teju tikpat sena kā pati arhitekta profesija, taču pēdējā laikā tie kļuvuši par savdabīgu kultūras fenomenu. “Konkurss” ir pirmā filma, kas tik smalki dokumentē arhitektūras konkursu procesu, ļaujot ieskatīties vairāku pasaules vadošo arhitektu - Žana Nuvela, Frenka Gērija, Zahas Hadidas, Normana Fostera un Domenika Pero – cīņā par uzvaru Andoras Nacionālā mākslas muzeja projektēšanas konkursā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

The Competition. Trailer from THE COMPETITION on Vimeo.

Parādot ietekmīgu arhitektu darba tuvplānu, kas parasti sabiedrības acīm paliek slēpts, filma dod iespēju izprast, cik saspringta, nežēlīga un arī komiska var būt sacensība par uzvaru konkursā. Filmēšanas grupas klātbūtne ļauj ne vien ar antropoloģisku vērību sekot līdzi spožu arhitektu darbam, bet arī vērot viņu cīņu par ietekmi. Konkursa prezentācijas kļūst par aizraujošu personības, stratēģijas un skatuves mākslas priekšnesumu, saglabājot intrigu par to, kam šajā konkursā piederēs pēdējais vārds.

Arhitekts un pasniedzējs Anhels Borego Kubero pievērsies mūsdienu urbānās vides, kā arī privātās un publiskās telpas robežu, vardarbības, kontroles un arhitektūras fikciju izpētei. Ar vides instalācijām viņš piedalījies dažādās starptautiskās izstādēs, uzņēmis īsfilmas, kā arī veiksmīgi piedalījies arhitektūras konkursos. Pēc uzvaras starptautiskā konkursā Borego nolēma uzņemt dokumentālo filmu par šo izplatīto arhitektūras procedūru - konkursu.

Arhitektūras nedēļa notiks no 16. līdz 19.maijam. Tās ietvaros 16.maijā tiks atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pusfinālam izvirzīto darbu izstāde, 17.maijā notiks filmas pirmizrāde, bet 19.maijā ieplānotas publiskas ārvalstu lektoru lekcijas un diskusijas, kā arī "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016" pasniegšanas ceremonija. Šogad par pasākumu vietu izvēlēts kinoteātris “Splendid Palace”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti