Kultūras ziņas

Āgenskalna tirgū "Patriarha rudens" teātris

Kultūras ziņas

"Jūrmala Jazz" viesi - Nira Feldera kvartets

Atzīmē Pasaules arhitektūras dienu

Arhitektūras muzejā atklāta izstāde «Ziemeļu pilsētas kvartāls»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Godinot arhitektu arodu un tā nozīmi, 2.oktobrī Latvijas arhitektūras muzejā atklāta izstāde “Ziemeļu pilsētas kvartāls”. Raksturojot ziemeļu identitāti mūsdienu pilsētbūvniecībā, Sanktpēterburgas arhitektūras žurnāla “Project Baltia” galvenais redaktors Vladimirs Frolovs apkopojis vairāku ziemeļvalstu dzīvojamo rajonu interesantākos esošos un arī vēl tikai topošos projektus.

Lai arī bieži dzirdam uzskatu, ka laikmetīgās arhitektūras formas nav draudzīgas cilvēku sadzīvei, izstādes veidotāji ir pārliecināti, ka tieši arhitekti diktē dzīves modeli, kādā mēs turpmāk dzīvosim.

"Ir privātā telpa un ir publiskā telpa. Stāsts ir par šīs telpas attiecībām un cik mēs norobežojamies no sabiedrības un kas ir tas, ko mēs lietojam visi kopā," izstādi raksturo Arhitektūras muzeja direktore Ilze Martinsone.

Izstādē izcelti lielo ziemeļvalstu dzīvojamo kvartālu projekti - Somijā, Dānijā un Zviedrijā iecerētās idejas. Lai arī sākotnēji šķitušas pat grandiozi utopiskas, dažas no tām jau tiek realizētas.

"Milzīgi projekti turpmākajiem 40 gadiem, kas veido dzīves modeli. Ar atvērtiem kvartāliem, ar publisko telpu, kuru iedzīvotāji lieto visi kopā. Man liekās, ka mēs ar šo postsociālisma pieredzi, vēl neesam tikuši tam pāri, ka komunisma telpa bija visiem  kopīga un tā nepiederēja nevienam un to varēja piedrazot," skaidro Martinsone.

No Latvijas izstādē izcelta Ģipša fabrika, Berga bazārs un nākotnē iecerētais bijušās fabrikas Aurora kvartāls. Izstāde “Ziemeļu pilsētas kvartāls” skatāma līdz 1. decembrim.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti