Arhitektūras muzejā - arhitektu Šēnbergu darbu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Arhitektūras muzejā 18. aprīlī atklās arhitektūras izstādi „Edgars un Aina Šēnbergi. Modernisti”, informē muzeja  vadītāja Ilze Martinsone.

Izstāde atklāj arhitektu pāra – Edgara un Ainas Šēnbergu – profesionālo darbību padomju periodā. Arhitekti 20. gs. 50.–80. gados radīja virkni sabiedriski nozīmīgu objektu gan kopīgi, gan katrs atsevišķi, tostarp Bauskas restorāns "Pilskalns" un nemirstīgā Skrīveru kafejnīca "Klidziņa" bija kulta vietas arī tiem, kuri neko nezināja par arhitektūru.

Arhitekti pārstāvēja paaudzi, kas dzimusi un augusi Latvijas brīvvalsts laikā, bet studijas uzsāka pēc Otrā pasaules kara. Par spīti okupācijai ieaudzinātie valsts jauncelsmes ideāli spilgti izpaudās arhitektu radītajos projektos un personīgajā pārliecībā. Šēnbergi izcēlās ar racionālām, rūpīgi pārdomātām un iespējami kvalitatīvi celtām ēkām. Šīs paaudzes arhitekti bija pārliecināti modernisti, kas sevi apzināti tā pozicionēja pat vēlākos gados, kad arhitektūrā ienāca nākamās stilistiskās tendences – reģionālisms un postmodernisms.

Ainas Šēnbergas radošo darbību ietekmēja padomju sistēmas attieksme pret sievieti – arhitekti. Lai arī komunistiskais režīms oficiāli sludināja dzimumu līdztiesību, sadzīvē arhitektēm bija daudz grūtāk realizēt savus projektus un uzņemties vadību darbā pie lielāka mēroga objektiem. Līdzīgi kā citās padomju republikās, arī Latvijā laulāto radoša sadarbība nereti kļuva par arhitektes profesionālo stratēģiju. Tāpēc Ainai un Edgaram ir gan kopīgi projekti, gan daudz savstarpēju radošu aizguvumu.

Atlasītie objekti raksturo Šēnbergu radošā rokraksta līdzības un atšķirības, arhitektu sadarbību un savstarpējos iespaidus, kā arī karjeras attīstību un virzību no domubiedru līdz konkurentu statusam ne vien profesionālajā, bet arī personīgajā dzīvē. Tam ļauj izsekot sešas tematiskas sadaļas, kas savstarpējā salīdzinājumā atklāj katra arhitekta laikā no 50. gadu beigām līdz 80. gadiem radītos projektus.

Šī izstāde turpina Latvijas Arhitektūras muzeja izstāžu sēriju, kuras mērķis ir pārskatīt priekšstatus par 20. gs. 60.–80. gadu arhitektūru Latvijā, kas ir apdraudēta, jo tiek negatīvi asociēta ar padomju laiku.Izstādes kuratore – Karīna Horsta, māksliniece – Zane Kalniņa. Izstādi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Izstāde būs skatāma no 19. aprīļa līdz 15. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti