Arhitekts Austris Mailītis iekļauts prestižajā «Europe 40 under 40» sarakstā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 18. maijā, Atēnās tiek atklāta 40 Eiropas spožāko jauno arhitektu un dizaineru darbu izstāde. Šogad prestižajā sarakstā iekļauts un apbalvojumu saņēmis arī Latvijas arhitekts Austris Mailītis ar darbu “Šaoliņas lidojošo mūku teātris”, informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas referente Inita Kabanova.

Augsto atzinību saņēmušais Austra Mailīša un arhitektu komandas (projekta autori: Valters Murāns, Ints Menģelis, Kārlis Melzobs, Dina Suhanova, Andra Odumāne, Jekaterina Olonkina) darbs – vēja tuneļa amfiteātris slaveno Šaoliņas mūku levitācijas priekšnesumiem – atrodas Sunšaņa kalnā Ķīnas centrālajā daļā.

Par Šaoliņas lidojošo mūku teātri tā autors ar komandu 2017. gadā ieguva Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu. 2017. gadā par projekta tapšanu ar Nacionālā Kino centra un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Vides filmu studijā tapusi dokumentālā filma “Lidojošo mūku templis”.

“Europe 40 under 40” apbalvošanas programmas ietvaros starptautiska žūrija izvēlas 40 labākos Eiropas jaunās paaudzes arhitektus un dizainerus, kuri ietekmēs Eiropas arhitektūras dizainu, domāšanu un teoriju, veidojot nākotnes vidi Eiropas un pasaules pilsētās. Rīkotāju mērķis ir izcelt 40 daudzsološākos jaunos talantus un atbalstīt radošo domāšanu rītdienas arhitektūrā.

Savus projektus programmā var pieteikt jaunie arhitekti, pilsētplānotāji, rūpnieciskie un grafiskie dizaineri, kā arī modes un tekstila dizaineri, kuri vēl nav sasnieguši 40 gadu vecumu un strādā kādā no 48 Eiropas valstīm. Iesniegtos darbus vērtē pasaulē atzīti arhitekti, attīstītāji, arhitektūras žurnālisti, mācībspēki un kritiķi.

Apbalvošanas programmu organizē Eiropas Arhitektūras, mākslas, dizaina un pilsētplānošanas izpētes centrs un Čikāgas Arhitektūras un dizaina muzejs. Izvēloties 40 jaunos talantus, žūrija meklē dizaina inovācijas, jaunu ideju un pieeju īstenošanu, kā arī jaunāko būvniecības tehnoloģiju un materiālu izmantošanu mūsdienu dizainā. Būtiska loma ir projektu ilgtspējai – enerģijas ekonomijai, ekoloģiskam dizainam un spējai cienīt apkārt esošo pilsētas vai lauku vidi un nosacījumus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti