Kultūras ziņas

Ērikas Bērziņas "Mammas dzejoļi"

Kultūras ziņas

"Saulains stūrītis" vizuāli telpiskā dimensijā

Māksla. Arhitektūra. Dizains. Telpa.

«Arhitekti grib domāt.» MAD arhitektūras telpā bijušās Centrālkomitejas ēkā ik nedēļu jauna ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgā, bijušās Latvijas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas mītnē, vēlāk Pasaules Tirdzniecības centra ēkā, iekārtota jauna kultūrtelpa – neliela un veltīta arhitektūrai. Tā tapusi kā atbildes reakcija Kultūras ministrijas lēmumam nojaukt šo ēku Nacionālās koncertzāles vajadzībām. Mākslas, arhitektūras un dizaina telpas MAD mērķis ir piedāvāt iespēju izrādīt savas idejas tiem, kam ir ko teikt.

Padomju laikos Elizabetes ielas 2 nama jeb Centrālkomitejas ēkas 438. kabinetā, visticamāk, strādāja un uz parku raudzījās kāds no kompartijas funkcionāriem. Tagad šīs telpas 15 kvadrātmetrus apdzīvo arhitektūras galerija. Pirmā Latvijā – kā uzsver tās idejas autors, arhitekts Uldis Lukševics.

Šī arhitektūras telpa – jāsaka gandrīz paldies Kultūras ministrijai, jo bez Kultūras ministrijas nepārdomātiem lēmumiem nebūtu tapusi arī šī arhitektūras telpa,” atzīmē Uldis Lukševics.

“Mēs šeit neizstādām privātmājas tehnisko projektu, bet – ja ir idejas, ko gribas parādīt citiem, tad tā vieta ir īstā.

Tās ir vairāk pārdomas par arhitektūru, arhitektūras idejas, kaut kādas koncepcijas.”

Lukševics turpina: “Tas superīgākais ir tas, ka bija zināma baža vai aizdoma, vai arhitekti vispār ir spējīgi izrauties no savas rutīnas un grib domāt, bet viss ir kārtībā – arhitekti grib domāt, mums ir vesels saraksts ar superīgiem arhitektiem."

Arhitektu domnīcas saturu iecerēts mainīt ik nedēļu. Septembra sākumā tur atrodas ekspozīcija, kas veltīta Ulda Lukševica arhitektu biroja idejai par to, kāds izskatīsies Latvijas paviljons Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras izstādē. No 8. septembra tās vietā būs arhitekta Helvija Savicka piedāvājums rekonstruēt vēsturi.

MAD arhitektūras telpas kalendārs līdz gada beigām ar arhitektu vārdiem jau pierakstīts. Tajā ir atrodami arī arhitekti Uģis Šēnbergs, Austris Mailītis, Pēteris Bajārs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti