Kultūras ziņas

Vai mēs jau esam tur?

Kultūras ziņas

Čehova "Kaija" ar dažādiem iespējamiem fināliem

Uģa Šēnberga alternatīvais skatījums

Arhitekta Šēnberga piedāvājums koncertzāles būvniecībai – Republikas laukums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rosinot kvalitatīvu diskusiju par Nacionālās koncertzāles atrašanās vietu un atbalstot viedokļu daudzveidību, savu alternatīvu skatījumu izstrādājis arhitekts Uģis Šēnbergs un viņa domubiedri. Ar viņu idejas projektu šobrīd var iepazīties "MAD Arhitektūras telpā", kas ir iekārtota Elizabetes ielā 2 – ēkā, kuru pēc valdības ieceres ir plānots nojaukt un vietā būvēt koncertzāli.

Uģa Šēnberga manifests

  1. Republikas laukums ir jau uzbūvēts Rīgas vidū.
  2. Laukums ir tapis laikā no 1700. gada līdz 2020.gadam, kā atmiņas par nākotni.
  3. Republikas laukums atrodas Daugavmalā.
  4. Republikas laukuma pamatne ir Rīgas citadele.
  5. Citadele ir Vecrīgas sastāvdaļa.
  6. Iecerētā Rīgas koncertzāle iedos laukumam galīgo nobeigumu, iezīmējot jaunu laikmetu pilsētai.
  7. Latvijas Republikas pirmsākumi ir daudz senāki par 100 gadiem. Senos laikus ilustrēs sešas laukuma sānu nišas ar senām ēkām.
  8. Rīgas koncertzāle sasies kopā pagātni ar nākotni.
  9. Koncertzāle ir brīvi stāvoša jaunbūve, kas izvietota uz 12 000 m2 liela zemesgabala, kas pieder valstij.
  10. Tajā pašā zemesgabalā novietotā Zemkopības ministrija saglabā visas savas apkurināmās telpas, nesavienojoties ar koncertzāli.
  11. Pa koncertzāles vestibila logiem varēs redzēt Daugavu ar ostu, Prezidenta pili, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Pētera, Doma un Jēkaba baznīcas, Ave Sol koncertzāli un Republikas laukumu.
  12. Republikas laukums būs tikšanās vieta 2500 tuvāko māju iedzīvotājiem un 2000 tuvākos birojos strādājošajiem.
  13. 300 metru garā Citadeles iela koncertzāli savienos ar MAD mākslas, arhitektūras un dizaina centru Elizabetes ielā 2A.
  14. Vecā Eksporta iela jau patlaban kalpo kā autostāvvieta 450 automašīnām. Tā tiks piesaistīta koncertzāles vajadzībām.
  15. Ave Sol koncertzāle ir Rīgas amatierteātru centrs. Tas dod iespēju veidot Republikas laukumā brīvdabas izrādes jau šobrīd.
  16. Mūsu projekta izstāde šobrīd notiek MAD telpās 4. stāvā.
  17. Ideja par koncertzāli nenovēršami aug plašumā.
  18. Republikas laukuma izveides process ir sācies.

Kamēr lēmēji lemj par Nacionālās akustiskās koncertzāles celtniecību Rīgā Elizabetes ielā 2, netrūkst ieceru, kas piedāvā alternatīvas. Vienu no tādām izstrādājis arhitekts Uģis Šēnbergs. Un ar to var iepazīties turpat Elizabetes ielā 2 esošajā “MAD Arhitektūras telpā”.

Jaunatrastā vieta atrodas pie Daugavas, pašā Rīgas vidū – Republikas laukumā.

Idejas autors ir radījis ne tikai vizuālas jaunās koncertzāles aprises konkrētajā vietā, bet arī manifestu, kurā raksturota vietas piemērotība un konceptuālā iederība.

Manifesta astoņpadsmit punktos ietverts izraudzītās vietas vēsturiskais pamats – Republikas laukums –, kas veidojies jau kopš 1700. gada Rīgas citadelē kā Vecrīgas sastāvdaļā, kā arī jaunās koncertzāles sasaiste ar mūsdienām, kas laukumam iedos galīgo nobeigumu, iezīmējot jaunu laikmetu pilsētai. Vienlaikus izraudzītā koncertzāles vieta būs blakus Daugavai ar skatu uz upi ar ostu, kā arī iespēju no vestibila logiem noraudzīties uz Prezidenta pili, Latvijas Nacionālo bibliotēku, Pētera, Doma un Jēkaba baznīcām, ''Ave Sol'' koncertzāli un Republikas laukumu.

Arhitekts uzsver, ka jaunbūvei nepieciešamais 12 tūkstošu kvadrātmetru lielais zemes gabals pieder valstij, tas neskar blakus esošās ēkas un ļauj izmantot jau esošo infrastruktūru. Zīmīgi, ka Uģim Šēnbergam šis nav pirmais koncertzāles projekts Rīgā. Pirmais tika izskatīts konkursā 1987.gadā, un tas paredzēja gan koncertzāles, gan Daugavmalas izbūvi.

Arhitekts Uģis Šēnbergs aicina ikvienu uz izstādi, uzsverot:

"Šajā izstādē vēlos dot alternatīvu skatījumu koncertzāles vietas meklējumos, rosinot kvalitatīvu diskusiju un dažādus viedokļus par iecerēto Rīgas koncertzāli, kas pēc satura un formas iedos laukumam un vēsturiskajai Rīgas citadelei radošo elpu."

Piedāvātā koncepcija apskatāma “MAD Arhitektūras telpā”, Elizabetes ielā 2, bijušās Latvijas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ēkas 4. stāvā, 438. kabinetā.

Nelielā izstāžu zāle ir kā aicinājums saglabāt padomju arhitektūras pieminekli un meklēt alternatīvas vietas koncertzālei. Izstāžu zāles darbību atbalsta vairāki arhitekti, un šī “MAD Arhitektūras telpā” ir jau sestā izstāde.

Ar Uģa Šēnberga projektu “MAD Arhitektūras telpā” interesenti var iepazīties līdz sestdienai, 3. oktobrim.

KONTEKSTS:

Valdība 16. jūnijā atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) rosinājumu attīstīt Rīgas akustiskās koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2, Kronvalda parkā.

Prognozēts, ka ēkas demontāžu varētu sākt 2021. gada pavasarī un ka ēkas nojaukšana un Rīgas koncertzāles metu konkurss izmaksās ap 3 miljoniem eiro.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) izteicis cerību, ka koncertzāli pabeigs pēc 6-7 gadiem.

Vairāki arhitekti ceļ trauksmi par koncertzāles būvniecībai izvēlēto vietu, norādot, ka ēka ir padomju laika modernisma arhitektūras mantojums un to nojaukt nevajadzētu. Atsevišķu arhitektu grupa arī vērsusies Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, aicinot piešķirt kultūras pieminekļa statusu ēkai Rīgā, Elizabetes ielā 2.

Savukārt mūzikas jomas pārstāvji, tai skaitā Latvijas Mūzikas padome un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, pauduši atbalstu valdības lēmumam.

Arhitektu birojs “NRJA” piedāvājis ideju ēkā izvietot mākslas, arhitektūras un dizaina muzeju. Jau šobrīd tur izveidota "MAD Arhitektūras telpa".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti