Kultūras ziņas

Sākas Boloņas bērnu grāmatu tirgus

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Edgara Šēnberga "Atrakcija. Pils. Daile"

Arhitekta Edgara Šēnberga simto jubileju Bulduros atzīmē ar izstādi «Atrakcija. Pils. Daile»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pieminot ievērojamā latviešu arhitekta Edgara Šēnberga 100. jubileju, Bulduru izstāžu namā atklāta izstāde "Atrakcija. Pils. Daile". Ekspozīcijā Šēnberga personība atklāta caur savulaik Jūrmalā populāras spēļu un atrakciju pils "Daile" stāstu.

Izstāde "Atrakcija. Pils. Daile", kas veltīta arhitekta Edgara Šēnberga dzīves stāstam un profesionālajam veikumam, vairāk līdzinās personības telpai procesā, kurā apmeklētājs ir dalībnieks, nevis vērotājs. Ekspozīcijas centrā – 1976. gadā celtā spēļu atrakciju parka "Daile" makets. Šī celtne Dzintaru prospektā savulaik atzīta par vienu no nozīmīgākajām modernās kūrorta arhitektūras ēkām visā Latvijā.

Izstādes koncepcijas autore, arhitekte Baiba Vērpe stāsta: "Tas manī izraisīja tik lielu interesi, ka sapratu, ka par to ir jārunā un jāparāda objekts. Un vislabākais veids, kā to izdarīt, ir tieši ar maketu. Un man mērķis bija nesadrumstalot izstādi, jo es sapratu, ka Edgars ir liela personība un jāparedz viņam ir viens, ģeniāls objekts."

Edgaru Šēnbergu mēdz dēvēt par izklaižu telpu arhitektu. Restorāni, izklaides centri, lauku kultūras nami. Arī leģendārā Ogres estrāde ir Šēnberga darbu sarakstā.

Otrs izstādes koncepcijas autors, Edgara Šēnberga dēls un arī arhitekts Uģis Šēnbergs pauž: "Ar tēvu es esmu draugs bijis 60 gadus. Tas ir fantastiski, ka vienam vīrietim tēvs var būt skolotājs, draugs. Sāku strādāt Jūrmalas komunālo projektu nodaļā Dzintaros. Viņam bija ļoti laba prakse, lieli objekti, un viņš man grūda virsū lielos objektus, un man, tādam iesācējam arhitektam, tā bija laba prakse."

Izstādē aplūkojami arī līdz šim nekad nerādīti Šēnberga akvareļi, kas tapuši izsūtījumā Sibīrijā. Savas dzīves nogalē Šēnbergs pievērsās Latvijas novadu pētniecībai un rakstniecībai. 

"Pārsvarā arhitektiem nebija daudz interesanta darba. Viss bija pārsvarā uz vecu māju pārbūvi. Un tādēļ viņš 60 gadu vecumā pameta šo profesiju. Vienmēr naudas trūkums un nekvalitatīvi būvmateriāli, vienmēr lielas nepatikšanas," atceras Uģis Šēnbergs. "Tad, kad es paziņoju, ka es gribu kļūt par arhitektu, ar dalītām jūtām māte teica – labāk par tēlnieku vai mākslinieku, tev grūta dzīve būs."

Spēļu un atrakciju pils "Daile" nojaukta 2002. gadā, ko daudzi joprojām uzskata par lielu zaudējumu. Izstādē apmeklētājiem būs iespēja arī pašiem veidot kompleksa maketa dublikātu. Aplūkot izstādi un paspēlēties ar klucīšiem Bulduru izstāžu namā visi aicināti līdz aprīļa beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti