Kultūras ziņas

Izrāde par iekšējā dzīvnieka meklējumiem

Kultūras ziņas

"Maiņa" – viena diennakts taksista dzīvē

Āraišu ezerpils. Jānis Apals. Ekspozīcija

Āraišu ezerpils pētnieka Jāņa Apala 90. jubilejas gadā izveido interaktīvu ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

15 gados viņa vadītās ekspedīcijas pārmeklēja 103 ezerus, 15 purvus un vairākas upes un pētīja ezerpiļu paliekas, tostarp Āraišu ezerā. Runa ir par ievērojamo arheologu un vēsturnieku Jāni Apalu. Ceturtdien, 17. septembrī, tiek svinēta viņa 90. jubileja. Vēsturnieks mūžībā aizgāja pirms deviņiem gadiem, bet viņa 90. jubilejas gadā Āraišu arheoloģiskā parka apmeklētāju centrā izveidota mūsdienīga, interaktīva ekspozīcija.

Ekspozīciju veidojis dizaina birojs "H2E", radot interaktīvi vizualizētu teiksmainu stāstu par šo unikālo vietu Baltijā un Ziemeļeiropā un par zemūdens arheoloģijas aizsācēju Apalu. Viņš 20. gadsimta 70. gados, seno teiku par lidojošajiem ezeriem un nogrimušajām pilīm iedvesmots, nira ar akvalangu, līdz uzgāja ne tikai nogrimušo Āraišu ezerpili, bet vēl deviņu ezeru pilis Vidzemes augstienē, kopā ar domubiedriem veica unikālus izrakumus un vēlāk rekonstruēja ezerpils kompleksu.

"Vadmotīvs šeit ir sapņa īstenošana, Jāņa Apala sapņa īstenošana. Tas ir iedvesmas stāsts ikvienam, arī mums," teica Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka vadītāja Eva Koljēra.

Dizaina biroja "H2E" vadošā dizainere Ingūna Elere atzīmēja: "Šo ekspozīciju mēs veidojām kā mītisku, teiksmainu vietu, kurā ir gan ezera dziļums, gan dūņu brūnums, gan iespēja apmeklētājiem pašiem kaut ko atvērt, pagrozīt, atklāt, pašķirt, nedaudz iziet šo Jāņa Apala ceļu (..)."

Zemūdens arheoloģijas aizsācēja Apala vēlme bija atdzīvināt vēsturi, rādot apmeklētājiem rekonstruētos tērpus un sadzīves priekšmetus. Tāpēc ezerpils namiņā tiek kurta uguns, demonstrēta sadzīve un notiek dažādi izglītojoši un tematiski pasākumi.

Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks apmeklētājiem atvērts visos gadalaikos.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti