Rīta Panorāma

Klajā nāk pirmais dubultsingls "Aplī" no gaidāmā debijas albuma

Rīta Panorāma

Septembra pirmo nedēļu pasaulē atzīmē kā migrēnas nedēļu. Intervija ar Līgu Alberliņu

Ar videi draudzīgāku apģērbu cenšas ielauzties modes industrijā

Ar videi draudzīgāku apģērbu dizainere Baiba no Latvijas cenšas ielauzties modes industrijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kā varam valkāt videi draudzīgāku apģērbu, kas vienlaikus labi izskatās? Modes dizainere Baiba Ladiga-Kobajaši, kura izceļojusies pa visu pasauli, nu ir atgriezusies Latvijā, kur uzsākusi savu videi draudzīgā apģērba biznesu un radījusi kolekciju ar aptuveni 40 dažādiem apģērbiem.   

Baiba Ladiga-Kobajaši 2004. gadā pabeidza studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Pēc tam viņa devās uz Šanhaju un tur pasniedza modes dizainu. Ir strādājusi arī Itālijā, tomēr nolēma atgriezties dzimtenē un 2016. gadā nodibināja savu uzņēmumu, izveidojot modes zīmolu “Baiba Ladiga”.

“Es pieeju ar ilgtspējību. Es par to sāku domāt, jau dzīvojot Šanhajā, kur ir ļoti slikts gaiss. Latvijā mums arī ieplūst pārāk daudz ātrie zīmoli, lētās drēbes. Es sāku domāt par to, kā veidot tā, lai cilvēki atbildīgāk pret apģērbu izturētos,” stāsta Baiba.

Tādēļ viņa savu apģērbu ražošanā izmanto pārstrādātu kokvilnu un kokvilnu ar eko sertifikātiem.

Dizains veidots tā, lai, darinot apģērbus, maksimāli samazinātu auduma atlikumus. 

“Piemēram, šeit ir žakete. Piedurknes pilnīgi jaunas izveidoju, tas nav klasiskais veids, kā veido piedurknes. Es izmantoju visu auduma platumu un garumu. Es primāri izeju no tā, kāds ir audums, cik tas ir plats un garš, un tad veidoju dizainu, nevis man ir audums un es kaut ko uzzīmēšu,” rāda dizainere.

Apģērbu industrija ir viena no lielākajām piesārņotājām pasaulē; lai vēl vairāk samazinātu ietekmi uz vidi, Baiba izveidojusi otru modes zīmolu "Kobajaši".

“Izmantoju “stock” audumus. Tie ir audumi, kuri lieliem ražotājiem paliek pāri. Pārsvarā šos audumus vai nu sadedzina, vai nu tie sapūst. Šos audumus es uzmeklēju, un es varu veidot savas kolekcijas.

Tās sanāk mazākas kolekcijas. Līdz ar to iedzīvotājiem ir mazākas iespējas satikties ar tādu pašu kleitu,” piebilst Baiba.

Šobrīd viņas apģērbu kolekcijā ir aptuveni 40 produktu. Tirgo gan Baltijas valstīs, gan veikalos Ķīnā un Japānā. Iekarot savu vietu modes industrijā nav viegli. Nemitīgi ir jābūt apritē, izstādēs, šovos. Tikai tad klienti tevi sāk uztvert nopietni un izdara pasūtījumus.

Viens no iemesliem, kāpēc Baiba atgriezās Latvijā, ir apstāklis, ka šeit biznesu uzsākt ir vieglāk.

“Atbalsta mehānismi, kas ir Latvijā, gan inkubatori, gan dažādi konkursi, - tas ir ļoti svarīgi, uzsākot biznesu. Ieguldījumi sākumā ir ļoti lieli, risks ir liels,” atzīst dizainere.  

Atrašanās Radošo industriju biznesa inkubatorā Baibai devusi iespēju iegūt jaunas zināšanas gan no mentoriem, gan no dažādiem lektoriem, saņemts atbalsts prototipēšanai un dalībai starptautiskās izstādēs. Lēnām un pamazām ar ilgtspējīgu apģērbu Baiba piesaka savu vārdu modes industrijā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti