Kultūras ziņas

Kūrorta mode Aleksandra Vasiļjeva acīm

Kultūras ziņas

Hamlets uz Daugavpils teātra skatuves

Sākas arhitektūras nedēļa

Ar izstādes atklāšanu sākas Arhitektūras nedēļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

16.maijā Rīgā pie kinoteātra “Splendid Palace” atklāta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pusfinālistu darbu izstāde, kurā ikviens interesents visu nedēļu varēs iepazīt Latvijas arhitektūras jaunākos sasniegumus.

Izstādē atspoguļoti 16 arhitektūras darbi, kurus nacionālā žūrija izvirzījusi tālākai cīņai par Latvijas Arhitektūras gada balvu. Tajā aplūkojamas ne vien darbu vizualizācijas, apraksti un žūrijas komentāri, bet arī videofilmas par katru no balvas pretendentiem. Izstāde būs apskatāma līdz 22.maijam, tostarp arī Muzeju naktī.

“Mēs visi dzīvojam arhitektūrā – katrs. Arhitektūra veido mūsu dzīves telpu un vienlaikus arī mūs pašus, pat ja par to nedomājam. Ikgadējā balvas pretendentu izstāde ir iespēja ikvienam cilvēkam ne vien papildināt savas zināšanas par arhitektūras vizuālo un funkcionālo pusi, bet arī sadzirdēt, ko arhitektūras darbi un to autori vēlas mums teikt,” atklāšanā komentēja Latvijas Arhitektu savienības prezidente Gunta Grikmane.

“Šī gada konkurss ir īpašs – vienā gadā satikušās tik daudzas ambiciozas, pilsētbūvniecisko ainavu ietekmējošas arhitektūras publiskās būves, kādas varam sagaidīt reizi vairākās desmitgadēs. Līdz ar to žūrijai bija liels izaicinājums vienlaikus novērtēt gan vērienīgos darbus, gan mazākas arhitektūras pērles,” atklāšanā sacīja sociālantropologs Viesturs Celmiņš.

“Arhitektūra -  nots, kas maina vides skanējumu, piešķir raksturu, veido saspēli starp vēsturi un nākotni. Jaunie projekti kā izgaismoti logi dzīves telpas labirintā ļauj iedomāties kā skan apkārtne tieši šajā mirklī,” vizuālo risinājumu pamatoja izstādes māksliniece Anna Heinrihsone.

Ar izstādes atklāšanu sākas Arhitektūras nedēļas notikumi, kuros būs iespēja ne vien labāk iepazīt Latvijas arhitektūras darbus, bet arī sajust pasaules arhitektūras vēsmas kopā ar atzītiem ārvalstu ekspertiem. Jau vēstīts, ka 17. maijā 18.30 pirmo reizi Latvijā tiks demonstrēta Anhela Borego Kubero dokumentālā firma “Konkurss”, kas atklāj dramatiskās un dažbrīd komiskās pasaulslavenu arhitektu konkurences aizkulises. Savukārt 19. maijā no plkst. 11 līdz 14 "Splendid Palace" Jaunajā zālē notiks trīs publiskas bezmaksas lekcijas, ko sniegs pasaulē atzīti arhitektūras eksperti Taners Merkelejs (Nīderlande), Tamāra Šafrīra  (Izraēla/Nīderlande) un Lina Gotmē (Libāna/Francija).

Latvijas arhitektūras gada gaidītākais notikums paredzēts 19.maijā plkst. 19, kad notiks - Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016 pasniegšanas ceremonija. Lai noskaidrotu gada spilgtākos arhitektūras sasniegumus, 51 iesniegto darbu sākotnēji vērtēja nacionālā žūrija, savukārt starptautiskā žūrija izvirzīs finālistus un paziņos uzvarētājus.

Arhitektūras nedēļas notikumus šogad vieno tēma par arhitektūras uztveri un vērtēšanu, meklējot atbildes uz jautājumu "Kas ir laba arhitektūra?".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti