Aptauja: Reti kurš zina, kas ir Latvijas eiro monētu dizaina autore

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Uz Latvijas viena un divu eiro monētu reversa attēlots tautumeitas portrets - tāds pats, kāds bija uz pirmskara Latvijas Republikas piecu latu monētas, kas tautā mīļi dēvēts par Mildu. Monētu dizains jau šķiet pazīstams it daudziem, bet retais zina, ka šo monētu dizainu izstrādājusi jēkabpiliete, toreiz laikraksta „Brīvā Daugava" žurnāliste Ilze Kalniņa. 

Ilzes Kalniņas priekšlikums attēlot uz monētām tautumeitu tika atzīts par labāko tautas ideju konkursā 2004.gadā, un šo paraugu ir apstiprinājusi Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu padomes Eiro monētu apakškomiteja.

Latvijas Radio nebija iespējas lūgt uz interviju Ilzi Kalniņu, jo viņa vairs neatrodas Latvijā, bet jau iepriekš viņa sacīja, ka uz pieclatniekiem attēlotā Milda viņai, tāpat kā lielai daļai iedzīvotāju, joprojām saistās ar Latvijas pirmās brīvvalsts laiku un ar latvisko identitāti.

"Man šķita, ka tautumeitas attēls uz eiro monētām šo valūtu darīs pievilcīgāku un tuvāku Latvijas cilvēkiem, tas būs arī kā atgādinājums par nacionālo valūtu latu," toreiz presei sacīja Ilze Kalniņa.

Vai iedzīvotāji zina, kas attēlots uz eiro monētām, kā uztver eiro ieviešanu – to Latvijas Radio vaicāja Jēkabpilī sastaptajiem cilvēkiem.

- Nē, nezinu. Neesmu iegādājusies. Domāju, ka pāreja uz eiro notiks vienmērīgi, bez īpašiem sarežģījumiem, man nekādu baiļu nav.

- Godīgi sakot, nezinu.

- Kā jūs vispār vērtējat eiro ieviešanu?

- Stulbums pēdējais.

- Uz eiro? Liekas, meitene bija, tautumeita.

- Kā jūs vispār vērtējat eiro ieviešanu?

- Es... labāk būtu, ka nebūtu.

- Uz eiro? Nav bijis vēl rokās jaunās eiro monētas.

- Nē, nezinu. Grūti jau būs, kamēr pieradīs.

- Mūsu pašu tautu meita. Taisījusi vaļā neesmu, bet komplekts ir.

- Kā vērtējat eiro ieviešanu?

- Nu, diezgan skeptiski. Lats ir lats, tā ir mūsu nacionālā valūta un es domāju, ka tā bija jāsaglabā.

- Nu, Milda. Autoru gan nezinu. Paga, vai no Jēkabpils nebija meitene? Nē, laikam ne. Ak, jā, laikam tiešām no Jēkabpils.

- Un eiro komplekts jums nav vēl bijis rokā?

- Kā ne, ir. Es jau kādus trīs vai četrus esmu nopirkusi un radiem uz Ziemassvētkiem uzdāvinājusi.

- Es vēl neesmu apskatījusi. Krājkasē nopirku to maisiņu. Jā. Mildas meitene.

- Ģerbonis. Godīgi sakot, vēl neesmu tā izpētījusi, neesmu atvērusi, bet, ja jānosauc visas, tad nezinu. Mildiņu, Mildiņu zinu, jā.

Lielākajai daļai aptaujāto nav zināms, kas ir eiro dizaina autore, bet daudzi zina nosaukt tautu meitu kā Latvijas eiro simbolu. Savukārt eiro ieviešanu Jēkabpilī bez bažām gaida salīdzinoši neliela daļa cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti