Aizputē plenērā izzina koka arhitektūras saglabāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Svētdien, 12. maijā, Aizputē, klubā „Kurzeme” notiks starptautiskā arhitektūras studentu plenēra „Aizputes koka arhitektūras mantojums” prezentācija. Šajā nedēļas nogalē plenērā studenti no Latvijas un Lietuvas zinošu arhitektūras pasniedzēju vadībā meklē atbildes uz jautājumiem par koka arhitektūras saglabāšanu mazpilsētā. Aizpute mērķtiecīgi min kaimiņu pilsētas Kuldīgas pēdas, lai nezustu tas mantojums, ar ko pilsēta var lepoties. 

Aizputē plenērā izzina koka arhitektūras saglabāšanu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

„Ja mēs skatāmies īpašuma nodokli Vecrīgā, ja viens kvadrātmetrs maksā 4 tūkstošus eiro, tad te par viena kvadrātmetra cenu vari iegādāties māju pilsētas centrā,” saka arhitekts un arhitektūras pasniedzējs Jānis Dripe. Skatoties Aizputes pilsētas plānojuma kartē, viņš uzsver vēl neizmantotās iespējas tiem, kuri vēlas iegādāties vecpilsētas īpašumus un ieguldīt savu artavu to atjaunošanā.

Aizputē tādu piemēru jau ir ne mazums, taču šajās dienas kopā ar arhitektūras studentiem īpaša uzmanība tiek pievērsta koka arhitektūras pērlēm plenērā, kas Aizputē notiek jau trešo reizi.

„Pirmais gads bija iesildīšanās – Aizputes viduslaiku pils. Tad nākamajā gadā, ko darīt ar padomju laiku mantojumu un pilsētas telpu centrā. Sarunās ar Ziemeļvalstu ministru padomes biroju, pašvaldību un vietējo arhitektu Kasparu Dzeni

nolēmām dažus gadus koncentrēties uz Aizputes koka arhitektūras mantojumu,” stāsta Dripe.

Plenēra programmu, darbnīcas un vieslekcijas vadīs:

  • arhitekte Malin Belfrage (White Architects, Zviedrija),
  • Dr.arch. Jana Jākobsone (Kuldīgas pilsētas arhitekte),
  • Dr.arch. Jānis Lejnieks (RISEBA),
  • Mg.ing. Jānis Kreicburgs (Skonto būve, RISEBA),
  • Mg.art., mākslinieks Martinas Lapas (VMA, Klaipēda),
  • Dr.arch., prof. Aija Ziemeļniece (LLU),
  • Mg.arch. Egons Bērziņš (RTU),
  • Dr.arch.h.c. Jānis Dripe (RISEBA).

Starptautisko arhitektūras studentu plenēru atbalsta Ziemeļvalstu ministru padomes birojs Latvijā. Plenērā piedalās studenti no RISEBA Arhitektūras skolas, Viļņas Mākslas akadēmijas Klaipēdas fakultātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes.

Viens no pasākuma rīkotājiem ir būvinženieris Jānis Kreicburgs, kurš strādā Rīgā, taču apņēmies arī dzimtajā Aizputē atjaunot mazpilsētas koka arhitektūras pērles. „Ir svarīgi pievērst uzmanību vecpilsētas apbūvei. Jāsaka – ne tikai pateicoties plenēram, bet arī pateicoties Signei Pucenai un starptautiskajam mākslinieku rezidenču centram „Serde”, ir izveidojusies domu biedru grupa. Aizputes pilsētas dome oficiāli ir pieņēmusi lēmumu izveidot darba grupu, kas nodarbosies ar problemātiskiem objektiem. Vēlāk tad jau var domāt, kā panākt to, lai ēku īpašnieki mājas pārdod kādam, kurš tās grib sakārtot, vai paši īpašnieki mājas sakārto atbilstoši labai restaurācijas praksei un saglabā vēsturisko vērtību.”

Plenērs ir iespēja ļauties ideju vētrām un atrast citus skata punktus mazpilsētai, kurai cauri tek Tebras upe. Arhitekts Jānis Dripe atklāj dažas no idejām, kas izskanējušas sarunās ar studentiem: „Jāizveido ceļš pa jumtiem, jo tāda nekur nav. Tad varēs redzēt jumtu ainavu. Kāds saka: izskatās tik bēdīgi, ka darīt nevajag neko un jāgaida labāki laiki. Vēl kāds saka, ka te ir tik skaista daba pašā pilsētas centrā, tad laidīsim tur aitas ganīties un saliksim bišu stropus.”

Iespēja būt reālā pilsētvidē un kopā ar pasniedzējiem ļauties vecpilsētas izpētei ir nozīmīga arī RISEBA Arhitektūras skolas studentei Martai Zīlei: „Aizpute ir ļoti skaista savā vienkāršībā. Jāņa ielas kvartālā ir daudz vecu ēku, man būtu žēl tās vairs neredzēt pēc 30 gadiem.

Mēs sakām, ka vecais ir jālāpa kopā ar zeltu. Nevis nojauc, bet saglabā. Brīnišķīga pilsēta, un te dzīvo atvērti cilvēki.”

Viens no paveicamajiem darbiem Aizputes koka arhitektūras saglabāšanā ir vadlīniju izstrāde jau drukātā formā, lai aizputnieki un namu īpašnieki redzētu, kādas vērtības atrodamas pilsētā un to, kas darāms soli pa solim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti