Dienas ziņas

Bioloģisko saimniecību skaits pieaug

Dienas ziņas

Kazdangā pilnveido muižas parku

Ugunsgrēks izposta mākslinieka darbnīcu

Aicina palīdzēt dizainerim Raimondam Cīrulim atjaunot ugunsgrēka iznīcināto darbnīcu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dažās stundās naktī uz 3. jūniju uguns iznīcināja vairāku gadu darbu – tā saka mākslinieks Raimonds Cīrulis. Ugunsgrēkā viņa darbnīca nodega līdz pamatiem. Sadega daudzi mākslinieka veidotie dizaina priekšmeti. To skaitā Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) atbalstītā projektā tapušas skulptūras, kas jau bija gatavas nodošanai, arī lielākā daļa darba materiālu un instrumentu. Latvijas Dizaineru savienība izplatījusi aicinājumu palīdzēt māksliniekam un ziedot darbnīcas atjaunošanai.

Nu jau pāris gadus mākslinieks Raimonds Cīrulis dzīvo un strādā lauku mājās netālu no Valmieras, pie Sietiņieža. Viņš stāsta – šajā mierā un klusumā varējis radoši strādāt un arī tagad skaidrs, ka darbs būtu jāturpina, taču pēc ugunsgrēka tas vairs nav iespējams. Darbnīcas vietā nu palikusi vien drupu kaudze. Lai vieglāk būtu savākt šīfera atlikumus, pamazām jānodedzina vēl nepārogļojušies koka pārpalikumi.

„Visi instrumenti, visi modeļi, kur dažkārt gads ir jāvelta, lai uztaisītu jaunu dizainu, tas ir modelistu darbs, tās ir formas, tie ir eksperimenti, mēģinājumi – viss nodega. Principā nodega piecu gadu darbs,” saka Raimonds Cīrulis.

Naktī, kad ugunsgrēks izcēlās, pie mākslinieka viesojušies viņa kolēģi no ārvalstīm, visi plānojuši uzsākt kopīgu projektu, kas nu jāatliek. Raimonds Cīrulis spriež, ka ugunsgrēks izcēlies termokameras elektrības instalācijas dēļ. Kad pamanījuši, ka darbnīca deg, neko daudz vairs nav varējuši iesākt. Dizainers gan mēģinājis ko iznest no ēkas, tagad pats brīnās, kā ticis galā ar vienu no savām skulptūrām, kura sver vairāk nekā 100 kilogramus.

„Es nezinu, kas bija par spēku, bet es viņu aiznesu projām. Tas ir ārprāts. To nevar pacelt viens, tur trīs vajag, jo viņa jau ir apaļa, nekā nevar saņemt. Viņa salūza nesot, bet tā ir vienīgā kinētiskā skulptūra, kas izdzīvoja,” turpina mākslinieks.

Kinētiskās skulptūras veidotas VKKF atbalstītā projektā un bijušas paredzētas izstādīšanai vairākās vietās Latvijā un ārvalstīs. Latvijas dizaineru savienībā, stāsta, ka ziedojumu tālrunis izveidots, lai atbalstītu vienu no saviem ilggadējiem biedriem.

„Viens no inovatīvākajiem māksliniekiem Latvijā, kurš eksperimentē ar dažādiem materiāliem, tehnoloģijām un ir izstrādājis daudzus nozīmīgus dizaina darbus, kas ir ieguvuši atzinību arī konkursā “Gada balva dizainā”,” uzsver Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētājs Andrejs Broks.

Raimonds Cīrulis zināms arī kā vienīgais pasaulē, kurš spējis no vulkāniskā ieža bazalta radīt šķiedras mēbeļu ražošanai. Nesen pabeigts darbs pie ekonomiski izdevīgas automašīnu riepu pārstrādes tehnoloģijas un, nedaudz ironiski, bet tikko pabeigts darbs pie uguns izturīga kokmateriālu pārklājuma. 

Atbalstīt Raimondu Cīruli, ziedojot darbnīcas atjaunošanai, var pa ziedojumu tālruni 90006680, kas atvērts ar Latvijas Dizaineru savienības palīdzību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti