Kultūras ziņas

Kritiķi aizvadītajā sezonā slavē Nacionālo teātri

Kultūras ziņas

Dokumentālie portreti Dubultu stacijā

Laikmetīgajai mākslai telpa būs!

«Adjaye Associates»: Labprāt sadarbosimies ar arhitektu Juri Mitenbergu arī citos projektos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lielbritānijas arhitektu biroja “Adjaye Associates”, kurš kopā ar latviešu arhitekta Jura Mitenberga biroja “AB3D” uzvarēja Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja metu konkursā, labprāt sadarbotos ar saviem Latvijas partneriem arī citos projektos, Latvijas Televīzijas kultūras ziņu veidotājiem norādījusi “Adjaye Associates” Globālo projektu direktore Lusija Tillija.

Jaunā Latvijas Laikmetīgā mākslas muzeja ēka atradīsies Hanzas ielas apkārtnē. Tā atvēršana paredzēta 2021. gada 18. novembrī. Nu arī skaidrs, kurš to veidos un  kā tas izskatīsies. Īpaši atlasītu ārzemju un pēcāk piesaistītu latviešu arhitektu tandēmos tika radīti septiņi piedāvājumi. Muzeja finansētāji – ABLV bankas labdarības fonds un Borisa un Ināras Teterevu fonds – kopā ar starptautisko žūriju izraudzījušies sev tīkamāko projektu, kā pamatā ir betons, masīvs koks un Baltijas priede.

“Uzvarējušais Deivida Adžeja piedāvājums sadarbībā ar mūsu pašu “AB3D” ir ļoti pievilcīgs,” uzsver arhitektūras kritiķe Ieva Zībārte. “Pirmkārt, jau mūsu iecienītais šķūnis ir interpretēts, ko ļoti daudzi arhitekti, gan Eiropā ir darījuši, ar savu tradicionālo arhitektūru un arī tepat mūsu vietējie. Deividam Adžejam ir izdevies to vēl radikalizēt.”

Norādot uz projekta ēnas pusēm, arhitektūras kritiķe Ieva Zībārte min “New Hanza City” teritorijas plānojumu, kurš pagaidām ir tikai uz papīra.

Uzvarējušā projekta līdzautors Juris Mitenbergs uzsver, ka viņa vadītajam  birojam – “AB3D” – izveidojusies pārsteidzoši laba sadarbība ar Lielbritānijas arhitektu.

“Mūsu [AB3D] loma arvien pieaugs šinī procesā. Sākumā, arī Deivids [Adžeja] savās intervijās teica, mēs bijām viņa acis, ausis un viņa vietējā konteksta izjūta, un mēs palīdzējām uzsākt viņam ceļu pareizā virzienā. Mūsu projektā ir ļoti tīra un skaidra funkcionālā shēma, mūsu projektā visvairāk ir domāts tieši par pašu mākslu un mākslinieku, - tā ir mākslas telpas organizācija un gaisma, tās ir lietas kas ir vissvarīgākās mākslas telpai,” skaidro Mitenbergs.

Lielbritānijas arhitektu biroja “Adjaye Associates” Globālo projektu direktore Lusija Tillija norāda, ka iedvesma projektam radusies no Latvijai raksturīgās kristāldzidrās gaismas.

“Mūsu sadarbības partneri Latvijā – “AB3D” un Juris Mitenbergs – ļoti palīdzēja mums izprast jūsu kultūru un tradīcijas,” norāda Tillija. “Arī turpmāk mēs bez saviem latviešu partneriem neiztiksim. Tikai viņi zina būvniecības noteikumus Latvijā, pārzina normas un regulējumus. Es ļoti ceru, ka strādāsim kopā līdz pat objekta nodošanai, un labprāt sadarbotos ar Juri Mitenbergu arī citos projektos. Viņš ir lielisks profesionālis.”

Muzejā būs apskatāma gan pašmāju, gan ārzemju veikums laikmetīgajā mākslā, sākot no 1960. gada. Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds līgumu ar konkursa uzvarētājiem plāno noslēgs līdz šī gada beigām. Nākamgad turpināsies projekta attīstīšana, bet jau 2018. gadā “New Hanza City” teritorijā varētu sākties muzeja ēkas būvniecība, kura izmaksas plānotas ap 30 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti