Latvijas Ainavu arhitektūras balvai saņemti 57 pieteikumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Ainavu arhitektūras balvai (LAABA 2022) mājaslapā atvērti 57 pieteikumi nominācijās – "ārtelpas", "procesi", "personības". Laureātu godināšana notiks 2023. gada vasarā, informēja balvas pārstāvji.

"Kopš pirmās nacionālās ainavu arhitektūras balvas 2019. gadā sabiedrība apzinājusies un piedzīvojusi klimata, bioloģiskās daudzveidības, veselības, miera, enerģētikas un labklājības krīzes. Dzīve pandēmijā atmodināja snaudošo izsalkumu pēc saiknes ar dabu, ārtelpu, ainavu. Klimata grieži prasa gatavību un dzīves pratību mainībai un nepastāvībai. Bioloģiskā daudzveidība māca līdzsvaru un rūpes par vājāko. Kara tuvums – cilvēka dzīves un ainavas trauslumu. Enerģētikas krīze rada nepieciešamību enerģijas ainavu jaunradei. Labklājības kritums prasa pārdomātus, saprātīgus  ieguldījumus. Krīzes izgaismo cilvēces gaismas un ēnas puses, rada jaunas apņemšanās un maina rīcības. Ainava izsenis ir avots pasaules likumsakarību apcerei un sapratnes veidošanai. Sabiedrībā dzimst jauns pasaules redzējums. Ainavu arhitektūra ir laikmeta gaisotnes, sapratnes un spējas izpausme ainavā, norādīja Latvijas Ainavu arhitektu asociācijas priekšsēdētāja Indra Purs.

LAABA 2022 ir ainavu arhitektūras profesionāļu un sabiedrības sapņu, redzējuma un spēju īstenojums Latvijas pilsētu un novadu ārtelpās (saņemti 46 pieteikumi) – Ādažu novadā, Bauskas novadā, Cēsu novadā, Daugavpilī, Dienvidkurzemes novadā, Dobeles novadā, Jelgavā, Jēkabpils novadā, Jūrmalā, Kuldīgā, Ķekavas novadā, Liepājā, Limbažu novadā, Mārupē, Rīgā, Ropažu novadā, Talsu novadā, Tukuma novadā un Ventspilī.

LAABA 2022 godina iedvesmojošas nominētās personības – Anita Neilande, Daiga Seņkāne, Daiga Veinberga, Māra Urtāne.

LAABA 2022 nominācijā "procesi" iesniegtie 7 pieteikumi vairo zināšanas un iespējas Latvijas ainavas jaunradei, jaunveidei un paštapšanai – Cēsu Viduslaiku pils virtuves dārzs, Cēsu Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks, tradīcijās balstīti svētki Dobeles Pils pagalmā, Sporta pils dārzi Rīgā, Rīgas vasara 2021 – Vasaras ielas, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra ārtelpa un izdevums – "Degradēto teritoriju remediācija jaunu publisko ārtelpu attīstībai".

Latvijas Ainavu arhitektūras balvas ietvaros Nacionālā un Starptautiskā žūrija vērtēs iesniegtos pieteikumus, un pieteikto darbu izstādes laikā aizsāksies arī balsojums, izvirzot sabiedrības simpātiju.

LAABA 2022 iekļaujas vispasaules Starptautiskās Ainavu arhitektu federācijas (IFLA) 75. jubilejas gada pasākumu ciklā ritumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti