Dienas ziņas

Šogad no ūdenstilpēm izcelti 67 bojā gājušie

Dienas ziņas

Dienas ziņas

270 gadus senā ēkā izveido Liepājas Restaurācijas centru

270 gadus senā ēkā izveido Liepājas Restaurācijas centru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šovasar dibinātā nevalstiskā organizācija "Liepājas Restaurācijas centrs" jau sākusi pieņemt pieteikumus bezmaksas darbnīcām šī mēneša beigās un septembra sākumā. Organizācija izveidota aptuveni 270 gadus senā mājā, un tās atjaunošana iecerēta kā praktisks mācību process citiem vēsturisku ēku saimniekiem.

Ēka Liepājas centrā celta 1750. gadā kā dzīvojamā māja ar cokolstāvā izvietotām tirdzniecības telpām. Vēl pirms pāris gadiem tās toreizējie īpašnieki ēku bija nolaiduši līdz garāmgājējiem bīstama grausta statusam, visbeidzot to pa daļām pārdodot izsolēs. Jaunais īpašnieks – liepājnieks Ivars Pilips-Matisons to iegādājies galvenokārt kultūrvēsturiskā pieminekļa statusa dēļ.

"Daudziem tas šķiet kā mīnuss, apgrūtinājums, jo jāseko normatīvajiem aktiem un tamlīdzīgi. Man, gluži pretēji, šķita, ka tas ir ieguvums un pluss šai ēkai, jo tas nozīmē, ka ēka ir svarīga pilsētai, valstij. Es vēlos būt tas, kurš šādu svarīgu, īpašu ēku atjauno. Un, protams, šis statuss arī dod iespēju pieteikties dažādiem fondiem, atbalstam, ko šobrīd jau saņemu – gan no pašvaldības, gan no valsts," skaidro Ivars Pilips-Matisons, NVO "Liepājas Restaurācijas centrs" dibinātājs.

Ivars Pilips-Matisons
Ivars Pilips-Matisons

Ēkas vēsturiskā izpēte vēl priekšā, bet, jaucot nost reģipša sienas, jau atrastas dažas interesantas detaļas. Ivars Pilips-Matisons rāda: "Bijusi arka – ieeja pagrabā, kas laika gaitā aizmūrēta. Šis viss laukakmeņu mūris ir no ēkas pirmsākumiem, visticamāk."

Ēkas bēniņos savukārt atrastas agrākā jumta detaļas, kas ļauj uzzināt, kāda izmēra dakstiņi tagad jāgādā, lai to atjaunotu sākotnējā izskatā. Mājas restaurācijā Ivars Pilips-Matisons nolēmis pielietot senās būvniecības metodes, ko apgūs darba procesā profesionālu meistaru vadībā. Turklāt šī ēka būs arī kā mācību līdzeklis ikvienam, kurš vēlas gūt zināšanas restaurācijā, jo ar Liepājas domes, Valsts kultūrkapitālfonda un citu atbalstītāju palīdzību šeit regulāri tiks rīkotas dažādas bezmaksas meistarklases.

"Esmu pamanījis, ka daudzu ēku īpašnieki nezina, kā apieties ar savām ēkām, vai varbūt zina, bet neuzdrošinās. Un tas ir šīs vietas, mājas un mans mērķis iedrošināt cilvēkus," uzsver Ivars Pilips-Matisons.

Liepājā kopš 2015. gada pašvaldība līdzfinansē vēsturisku ēku izpēti būvprojektu sagatavošanu un restaurāciju. Pieprasījums no namīpašnieku puses katru gadu ir lielāks nekā atvēlētā naudas summa. Liepājas pilsētas galvenais arhitekts Uģis Kaugurs atzīst: "To izdalot pa nezin cik mājām, tas nekas nav. Tas vairāk ir morāls atbalsts, sēklas nauda tādai metodiski pareizai uzsākšanai."

Arhitekts gan spriež, ka arī šis salīdzinoši nelielais atbalsts daudziem bijis labs stimuls, lai ķertos klāt senu ēku atjaunošanai, jo kopš atbalsta programmas īstenošanas Vecliepājā pilnībā vai daļēji atjaunoti jau vairāki desmiti māju. Nupat nodibinātais Liepājas restaurācijas centrs šo procesu varētu sekmēt vēl vairāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti