Latvijas dizaineru izstādē Liepājā meklē klusuma, cerību un miera sajūtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā "Civita Nova" ceturtdien, 23. martā, atklās Latvijas dizaineru darbu izstādi "Klusuma dabas. RE:EX2023". Tās uzdevums ir meklēt klusumu trokšņainā jeb skaņas telpā. Dažādu paaudžu un nozaru dizaineri ir aicināti definēt savas attiecības ar klusumu. Izstādē būs redzami vairāk nekā 20 dažādu autoru darbi – no apgaismes ķermeņiem, spilveniem un keramikas  līdz abstraktākiem dizaina objektiem.

Latvijas dizaineru izstādē Liepājā meklē klusuma, cerību un miera sajūtu
00:00 / 04:02
Lejuplādēt

Koncertzālē "Lielais dzintars" regulāri notiek mākslas izstādes. Izstāžu rīkotājs un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas pasniedzējs Ivars Pilips-Matisons akcentē, ka Latvijas dizaineru izstāde par klusuma dabas tematiku ļauj dažādot piedāvājumu: "Esam priecīgi arī izglītot mūsu apmeklētājus par laikmetīgā dizaina tendencēm un norisēm. Un šī nebūt nav pirmā dizaina izstāde koncertzālē. Arī iepriekš esam ļāvuši cilvēkiem ieskatīties dizaina biroja "H2E" [izstādē "Iz-aicinājums"], kā arī mūsu regulārajā izstāžu sarakstā ir Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas jauno diplomandu izstāde. Starp citu, šī skola ir vecākā lietišķās mākslas skola Latvijā, kas šogad sasaucas ar Dizaineru savienības izstādi, jo Dizaineru savienība ir viena no vecākajām dizaina organizācijām Latvijā."

Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētāja vietniece Barbara Freiberga atklāj, ka šajā izstādē radošos darbus piedāvā dažādu paaudžu Latvijas dizaineri. Izstādes rīkotas arī agrāk, un katrai no tām ir sava tēma, šoreiz – klusuma dabas.

"Es domāju, ka katrs autors to klusumu ir interpretējis mazliet savādāk, katram ir mazliet cita doma apakšā. To jūs varēsiet redzēt arī autoru intervijās, kas šeit skanēs. Bet tomēr tās ir kaut kāda veida refleksijas par pēdējā laika notikumiem – katrs autors to ir sajutis savādāk. Jebkurā gadījumā – tās ir ļoti cerīgas sajūtas, man liekas, ka katram tomēr spīd kaut kāds gaismas stariņš cauri," par izstādē redzamajiem darbiem stāsta Barbara Freiberga.

Izstādes kuratore Auguste Petre runā par diviem virzieniem izstādē. Tās uzdevums ir meklēt klusumu trokšņainā jeb skaņas telpā, ar to domājot gan izstādes atrašanās vietu – koncertzāli, gan šī brīža notikumus.

 "Viena būtu tāda tiešām ļoti filozofiska strādāšana ar miera tēmu, otra – pat burtiska, interpretējot mieru kā jēdzienu un cenšoties tam atrast praktiskāku un funkcionālāku pielietojumu," norāda Petre. "Lai gan tā tēma ir par klusumu un klusuma atrašanu arī straujā laikā, patiesībā šī izstāde ir vairāk par tādu paradoksu vai saskarsmes punktu klusumam un troksnim vai skaņai. Ne velti mēs esam tieši koncertzāles galerijā."

Latvijas dizaineru izstādē Liepājā būs skatāmi ap 20 autoru darbi, daļa no tiem būs dažādi gaismas objekti. Apvienot dažādus dizaina darbus vienā stāstā koncertzāles "Lielais dzintars" izstāžu zālē uzticēts māksliniecei Annai Heinrihsonei. Dizaina jēdziens mūsdienās ir ieguvis ļoti plašu nozīmi, tāpēc arī būs jautājumi un sarunas par to, kas ir dizains. Anna Heinrihsone skaidro: "Mums ir tāda klausāmkaste, kurā var stāvēt un skatīties uz ekspozīciju no tālākā skatupunkta un klausīties, ko domā uz ielas nointervēti cilvēki – kas ir dizains? Un tad zālē būs pāris monitori, kur paši dizaineri stāstīs, kas ir dizains."

Izstādē būs iespēja redzēt Jāņa Straupes darbu "Mēneskāpnes", kas līdz šim nav bijis publiski izstādīts, vecmeistara Valda Celma objektu grupu un daudzu citu dizaineru darbus. Latvijas dizaineru izstāde "Klusuma dabas" būs skatāma koncertzālē "Lielais dzintars" līdz 4. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti