Kultūras ziņas

Gaidot Valmieras vasaras teātra festivālu

Kultūras ziņas

"Prāta vētra" pošas koncerttūrei

Latvijas dizaina pērles Rīgas centrā

20 problēmas, 20 risinājumi: Latvijas dizaina pērles Rīgas centrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

17.jūlijā Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas laukumā atklāta lielformāta fotogrāfiju brīvdabas izstāde, kas ikvienam garāmgājējam bez maksas ļauj iepazīties ar 20 dažādu Latvijas dizaineru darbiem. 

Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas laukumā – daudzu cilvēku plūsmu krustcelēs – apskatei izlikti 20 atšķirīgu jomu dizaineru darbi, kas guvuši atzinību šā gada “Latvijas Dizaina gada balva” finālā. Izvietojot darbus demokrātiskā un skatītājiem pieejamā vidē, izstādes rīkotāji vēlas atgādināt, cik liela nozīme ikdienā ap mums ir dizainam.

Dizainere, Latvijas Dizaina gada balvas rīkotāja Ingūna Elere norādīja: “Dizains attiecas uz ikvienu. Tas ir ļoti dažāds, var būt arī dārgs un ekskluzīvs, bet var būt arī ļoti vienkāršs risinājums. 

Šeit ir 20 problēmas un 20 problēmu risinājumi. Sākot no burtveidola, ko mēs izvēlamies, kā rakstīt vēstuli vai dokumentu, un beidzot ar risinājumu viena bērna dzīvei slimnīcā.” 

Ekspozīcijā apskatāmas dizaina darbu fotogrāfijas ar aprakstiem un darbu autoru vēstījumiem. Par vienu no Dizaina balvas laureātiem kļuva 3D printēšanas materiālu žāvētājs standarta 3D printeriem.

“Tā ir nozare, kas šobrīd ārkārtīgi strauji attīstās un ietekmē ikvienu mūsu ikdienas jomu un darbību,” uzsvēra Latvijā pirmā 3D printeru ražotāja “Mass Portal” pārstāve Krista Vaivade. “Sākot ar medicīnu, arī ražošana šobrīd ļoti strauji mainās, un 3D printeri tiek lietoti ļoti plaši – gan prototipējot, gan veicot operācijas, ļoti dažādās jomās.”

Konkursa žūrijas atzinība tika arī ražotnes un zīmola “Rižskij Samogon” dizaina radītājiem, un par to plašāk pastāstīja dizainers Artūrs Analts: “Mēs lietojam alkoholu. Lieto daudz importa alkohola, un nevar saprast, no kurienes tas nāk. Šis ir tas piemērs, ka Latvijā varam radīt jaunu un nebijušu dzērienu, kurš ir taisīts tikai un vienīgi no medus, kas ir ekoloģisks izejmateriāls.”

Izstāde ar labāko Latvijas dizaineru darbu fotogrāfijām laukumā pie Centrālās Dzelzceļa stacijas būs skatāma līdz 18. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti