Kultūras ziņas

Mākslas dienu izstāde "Atspulgs. Atmiņa"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Sākas Rīgas modes nedēļa

Rīgas modes nedēļas fokusā – modes ilgtspējība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau 36. reizi galvaspilsētā norisinās svētki tiem, kuri interesējas par stilu – Rīgas modes nedēļa. Šogad skatēm pieteikušies vairāk nekā 15 zīmoli. Starp tiem gan jaunu, gan sevi jau apliecinājušu modes mākslinieku veikums. Šajā sezonā pasākuma centrā – modes ilgtspējība.

Vienā no pamanāmākajām augstceltnēm galvaspilsētā "Zunda Towers" ierastās mēles vietā modeles skatītājiem tērpus demonstrēs, izstaigājot neparastās telpas līkločus. Šeit savas jaunākās kolekcijas piedāvās Lietuvas, Igaunijas un arī Latvijas modes mākslinieki.

Kā atzīst Rīgas modes nedēļas rīkotāji, pandēmijas laiks negatīvi ietekmēja lielo dizaineru ražotnes, bet deva iespēju uzplaukt jauniem talantiem un ieviesa jaunas sadarbības formas.  

"Šoreiz parādījās daudz jauno zīmolu. Vēl dažus gadus atpakaļ konkurence tika uzskatīta par normu, bet tagad izskatās, ka ir jāsadarbojas visiem. Un mākslinieki arī to redz, un koloborācijas ir populāras gan visā pasaulē, gan Latvijā," stāsta Baltijas Modes federācijas prezidente Elena Strahova.

Sekojot pasaules tendencēm par ilgtspējīgas modes industriju, arī Rīgas modes nedēļā notika starptautisks seminārs ar Skandināvijas, Vācijas un Baltijas valstu ekspertu dalību.  

"Latvijas modes zīmoli visi atrodas ilgtspējīgas modes nišā, jo mēs esam slow fashion Latvijā. Viss ražots tepat uz vietas. Tiek izvēlēti kvalitatīvi audumi, un ir ļoti daudz roku darba, izstrādājot šos modeļus," norāda Strahova.

Rīgas modes nedēļas skates šobrīd ir teju vienīgā vieta, kur Latvijā modeļiem gūt praktisku un profesionālu pieredzi tērpu demonstrēšanā. Lai tur piedalītos, ik gadu tiek rīkotas modeļu atlases.

Modeļu atlases vadītāja, horeogrāfe Olga Grabļevska atzīmē: "Katra kolekcija ir ļoti individuāla. Katrs dizainers to izjūt un redz savādāk. Mums ir jāmāk pielāgoties. Piemēram, viena kolekcija ir unisex. No meitenēm neprasa sievišķīgas pozas, bet lai staigā mierīgi, lai nav atšķirības. Bet nākamā kolekcija no Lietuvas dizainera ir savādāka. Te ir koķetīgi, jābūt ļoti priecīgai."

Rīgas modes nedēļā skates, semināri un tikšanās ar modes māksliniekiem norisināsies līdz 21. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti