Kultūras ziņas

Publicēts krājums "Latvijas izdevējdarbības statistika 2022"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Arhitektūras muzejā lūkojas uz nākotnes iecerēm

Arhitektūras muzejā izstādīti iespējamie projekti Tirgoņu un Krāmu ielas apbūves laukumam

Latvijas Arhitektūras muzejā izstādīti iespējamie projekti Tirgoņu un Krāmu ielas apbūves laukumam. Lai gan ilgu laiku tas kalpojis kā tirgus laukums, šobrīd lemj par pārmaiņām, lai to vairāk pielāgotu tūristiem un padarītu šo vietu veiksmīgāku arī pilsētas iedzīvotājiem.

Latvijas Arhitektūras muzejā izstādīti trīs arhitektūras projekti, kuros aktualizētas iespējas, kā izmainīt Vecrīgas ainavu Tirgoņu un Krāmu ielas laukumā. Tā ir vieta, kur Otrā pasaules kara laikā sagrāva ēkas un līdz šim brīdim nekas nav parādījies vietā. Šobrīd spriež par iespējamu viesnīcas izbūvi, kuras pirmajā stāvā būs restorāni un veikali.

"Spēkā esošajā Rīgas vēsturiskā centra plānā bija paredzēts, ka šeit būs apbūve. Līdz ar to ir jautājums par stilu, vai tur vajag tādu mazu pasāžu iekšā tajā būvblokā. Ja nevajag, visi var būt tikai tie viesnīcu numuriņi. Nu tā jau ir saruna ar pilsētu, es ceru, ka kāds no pilsētas puses arī sarunāsies," skaidro izstādes kurators, arhitekts Jānis Lejnieks.

Kopumā konkursam pieteikti vairāk nekā 10 projekti, no kuriem trīs atbilstošākos ir iespēja aplūkot muzejā. Tajos vērojami gan moderni motīvi, gan atsauce uz vēsturiskiem stiliem. Trešajā vietā ierindojies projekts ar vienotu monumentālu fasādi, kurā ieplānota iekšējā pasāža. Otrajā vietā ir projekts, kurā vērojamas klasicisma iezīmes. Savukārt pirmo vietu iekarojis citāds projekts ar salīdzinoši raibāku fasādi.

"Ir būvformas saliktas, kā mēs redzam, šeit ir deviņi gruntsgabali, līdz ar to Vecrīgas būvnoteikumi pieprasa, lai katrai ēkai, respektīvi vietai, kur kādreiz bija ēka, ir savs raksturs. Nu tad jautājums – kāds? Nu šeit ir tāds gotisks motīvs, šeit ir mansarda stāvs, kaut kāds barokāls motīvs, un, protams, arī viesnīca, tie visi ir relatīvi vienādi," stāsta Jānis Lejnieks.

Par to, kā projekts attīstīsies un kad tas sasniegs finiša taisni, varēs spriest laika gaitā. Iespējams, tas notiks jau tuvākajos gados.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti