Venēcijas arhitektūras biennālē uz Latvijas lielveikala plauktiem varēs atrast «visu un vēl vairāk»

Horizontāla, daudzveidīga un demokrātiska telpa – tāda Venēcijas biennāles izstādē šogad būs pārstāvēta Latvija, kas pasaulē vērienīgākajā arhitektūras mesē piedalīsies jau 10. reizi. Šogad Latvijas paviljons būs lielveikals, kas apmeklētājiem ļaus iesaistīties Nākotnes laboratorijā.

Venēcijas arhitektūras biennālē uz Latvijas lielveikala plauktiem varēs atrast «visu un vēl vairāk»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Katra norises vieta, kurā Latvijas pārstāvji informējuši medijus par savu paviljonu Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras izstādē, ir oriģināla. Kādu gadu tas notika Pārdaugavā kādā 30. gadu dzīvoklī. Citu reizi tas noticis Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ventilācijas kamerā. Par 2023. gada izstādi atbildīgie informēja tirdzniecības centrā blakus pārtikas nodaļai. Tas tāpēc, ka šogad Latvija pasaulē prestižākajā arhitektūras izstādē sevi prezentēs kā lielveikalu, kur uz vieniem plauktiem satiksies dažādas izcelsmes un ideju produkti.

Šogad Latvija Venēcijas biennāles arhitektūras izstādē atzīmē 20 gadus kopš pirmās dalības. Kā atzīmē pasākuma dalībnieki – jaunais lielveikals būs vieta, kur apmeklētāji varēs atrast "visu un vēl vairāk".

Biennāles vienojošā tēma šogad ir "Nākotnes laboratorija", notikuma kuratore un mākslinieciskā direktore ir Leslija Loko (Lesly Lokko) − arhitektūras doktore, mācībspēks un vairāku grāmatu autore.  

Latvijas paviljona komisārs Jānis Dripe norādīja, ka mūsu valsts izvēlētais lielveikals ir sociāls fenomens: "Lielveikalu, iespējams, var un vajag papildināt ar kādu jēgpilnu funkciju – garīgu vai pakalpojuma funkciju. Tā nav tikai iepirkšanās, jo šeit mēs ar jums šodien satiekamies, te brīvdienās nāk cilvēki ar bērniem. Lielie iepirkšanās centri ir tāds tikšanās fenomens – sociāla parādība. Mēs nevaram to izslēgt. Man prieks, ka autori uz to ir reaģējuši. Manuprāt, elegantā veidā. Es domāju, ka uzmanību Venēcijā viņi piesaistīs."

Uzreiz jāsaka, ka Latvijas paviljonā – 70 kvadrātmetru lielajā lielveikalā – būs izlikti nevis pārtikas produkti, bet gan arhitektūras idejas, kas ir ņemtas no iepriekšējo biennāļu citu valstu idejām. Arhitekts un Latvijas komandas pārstāvis Toms Kampars skaidroja: "Mūsu mērķis ir izmantot šo retrospekcijas piegājienu, lai atgādinātu, ka arhitekti dažkārt ražo un ražo, un pienes sabiedrībai, bet sabiedrība to nespēj absorbēt vai arī šīs idejas dažkārt paliek vienkārši aizmirstas. Visi produkti ir unikāls dizaina darbs. Kopā tie ir 506 unikāli izstrādājumi, kas pavairojot iegūst 4500 produktu, kas ir izvietoti 150 veikala plauktos. Cilvēka pieredze ir ļoti svarīga. Mēs vēlējāmies īstenot arī pētījumu caur šo pieredzi, kur cilvēki varēs balsot par šīm idejām un izvēlēties sev tīkamākās."

Latvijas paviljons atradīsies militāra rakstura ēkā, tajā paviljonus iekārtos arī daudzu citu valstu pārstāvji.

Latvijai katru gadu dalību izmaksā nedaudz virs 100 tūkstošiem eiro. Bet kara un enerģijas resursu krīzes dēļ summa varētu pieaugt, iespējams, līdz pat 200 tūkstošiem eiro. Bet tas ir lētāk nekā Venēcijas biennāles mākslas izstāde, kas pērn Latvijai izmaksājusi 250 tūkstošus eiro.

Venēcijas arhitektūras biennāle šogad notiks no 20. maija līdz 26. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti