VVD lauž līgumu ar «Skonto būvi» par gudrona dīķu sanāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts vides dienests (VVD) nolēmis pārtraukt līgumu ar SIA „Skonto būve” par Inčukalna  sērskābo gudrona dīķu sanāciju, informē VVD pārstāve Jūlija Ņikitina.

Paziņojums par sadarbības pārtraukšanu trešdien nosūtīts "Skonto būvei". VVD savu lēmumu par sadarbības pārtraukšanu skaidro ar uzņēmuma paziņojumiem un rīcību, kas vērsta uz līguma saistību nepildīšanu.

VVD atzīmē, ka, rūpīgi izvērtējot alternatīvas, šobrīd līguma izbeigšana VVD ieskatā ir vienīgais risinājums, lai pabeigtu piesārņotās vietas sanāciju un nezaudētu Eiropas Savienības finansējumu.

"Garās un laikietilpīgās sarunās un sarakstēs ar SIA "Skonto būve” VVD guva pārliecību, ka uzņēmums nespēj un nevēlas pildīt līgumu, tai skaitā sanācijas darbu veikšanu Ziemeļu dīķī. Tieši Ziemeļu dīķis ir galvenais pazemes ūdeņu piesārņojuma avots Inčukalnā. Neveicot vietas sanāciju, valsts riskē zaudēt arī Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu. Līguma izbeigšana nenozīmē šī projekta beigas, tieši pretēji - VVD turpinās darbu pie šī projekta īstenošanas līdz pilnīgai projekta mērķu sasniegšanai," skaidro VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Jau ziņots, ka VVD un "Skonto būvei" ne reizi vien bijušas nesaskaņas projektā "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudrona dīķi" sanācijas darbi". Uzņēmums pārmeta VVD gan sabiedrības maldināšanu par patieso gudrona apjomu, gan arī nemaksāšanu par padarītajiem darbiem. Saistībā ar maksājumu kavējumu uzņēmums vērsās tiesā pret VVD.

VVD pārmetumus par sabiedrības maldināšanu noraidīja. Dienests solīja samaksāt par padarīto, kad tiks pārbaudīta paveiktā atbilstība plānotajam un saņemta prasītā informācija par bankas garantiju. Vienlaikus VVD pārmeta "Skonto būvei", ka uzņēmums nav sācis ziemeļu dīķa sanācijas darbus, kas bija jāuzsāk šā gada aprīlī. Šī iemesla dēļ VVD jau iepriekš pieļāva iespēju lauzt līgumu ar "Skonto būvi".

Dienestā norāda, ka saskaņā ar 2010.gadā noslēgto līgumu dīķu sanācijai bija paredzēts novirzīt 28,5 miljonus eiro. Taču pērn maijā finansējums par sanācijas darbiem palielināts līdz 42,7 miljoniem eiro. Tas saistīts ar "gudrona izpētītajām netipiskajām īpašībām un ar tām saistīto sanācijas procesa organizatorisko un tehnisko risinājumu maiņu".

VVD norāda, ka par jau paveiktajiem darbiem SIA "Skonto būve" līdz šim izmaksāti aptuveni 26,5 miljoni eiro no kopējās līguma summas - 42,7 miljoniem eiro. Atlikušais finansējums jāapgūst līdz 2019. gadam, lai nezaudētu 70% ERAF līdzfinansējumu. 

Dienests drīzumā konkursā meklēs citu uzņēmumu, kurš turpinās un pabeigs vietas attīrīšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti