Dienas notikumu apskats

Melnkalne ratificē pievienošanos NATO; prokremliski noskaņotie politiķi boikotē balsojumu

Dienas notikumu apskats

Čehijas premjers paziņo par demisiju

«Vienotība» neatbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes

«Vienotība» neatbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Koalīcijā esošā "Vienotība" tomēr neatbalsta Finanšu ministrijas (FM) izstrādātās nodokļu reformas pamatnostādnes. To otrdien, 2.maijā, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (Zaļo un zemnieku savienība) paziņoja "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

«Vienotībai» nav pārliecības par nodokļu reformas kvalitāti

Āboltiņa atzīmēja, ka "Vienotībai" nav pārliecības, ka nodokļu reformas piedāvājums ir pietiekami kvalitatīvi izstrādāts. Partijai arvien ir daudz neskaidru jautājumu, tostarp par to, kā plānots mazināt nevienlīdzību.

"Pirmkārt, netiek sasniegti reformā izvirzītie mērķi. Mēs neredzam, ka tiktu mazināta nevienlīdzība. Gluži pretēji. Gan Pasaules bankas atzinums, gan arī mūsu vērtējumā ieguvēji ir tikai lielāko algu saņēmēji, un cilvēki ar mazākiem ienākumiem šos ieguvumus neiegūs," sacīja Āboltiņa. "Ir šis budžeta apņemšanās mērķis par vienu trešdaļu [iekasēt nodokļos vienu trešdaļu no IKP], tas nozīmē, ka tiktu atrasti līdzekļi, ar ko kompensēt valsts finansējamos izdevumus – arī tas šajā reformā neparādās. Tieši tāpat arī ir apšaubāmi, vai trešais mērķis par ekonomikas izaugsmi šādā veidā tiek sasniegts," norādīja "Vienotības" līdere.

Partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas vadītāja atzīmēja, ka reformas sākotnējais mērķis arī bijis rast papildu finansējumu veselības aprūpei, bet pašreizējā piedāvājumā šis jautājums netiek risināts.

Tāpat pamatnostādnēs nav ietverti risinājumi finansējuma nodrošināšanai sociālās apdrošināšanas sistēmas ilgtspējai un sociālā budžeta stabilitātei, kā arī pastāvīgs finansējums valsts iekšējās un ārējās drošības stiprināšanai, paziņojumā medijiem norāda "Vienotība".

""Vienotība" uzskata, ka šīs reforma ir neizstrādāta. Tā nepiedāvā līdzsvarotu piedāvājumu. To nevar atbalstīt ne "Vienotības" frakcija, ne "Vienotības" ministri, līdz ar to "Vienotība" nevar atbalstīt šo pamatnostādņu tālāku virzību, pirms ir iesniegts līdzsvarots piedāvājums," pauda Āboltiņa.

Netorpedē valdību

"Vienotības" valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs arī apgalvoja, ka "Vienotība" atbalsta Kučinska valdību.

"Mēs netorpedējam šo valdību. Šī valdība ir stabila, un man ir pilnīga uzticība Kučinska kungam.

Lai arī jautājumi šodien bija grūti, bet, protams, reforma nekad nav viegla. Mēs gribam, lai šī reforma izdotos," norādīja Piebalgs.

"Vienotība" paziņojumā norāda arī, ka nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam ir sasteigtas un nepietiekami izstrādātas. FM piedāvājums būtu jāpārstrādā.

Kučinskis nepatīkami pārsteigts

Ministru prezidents Kučinskis pēc tikšanās ar "Vienotības" pārstāvjiem atzina, ka ir pārsteigts par koalīcijas partnera nostāju.

Premjers pagaidām bija atturīgs komantāros par turpmāko rīcību, ja "Vienotības" ministri sēdē trešdien, 3.maijā, nebalsos par pamatnostādnēm.

"Man ir grūti komentēt par tālākajiem procesiem. Acīmredzot es arī kaut ko īsti nesaprotu, jo lēmums jau, šķiet, bija pieņemts, un es vienkārši tiku izjautāts. Tāpēc arī man nav skaidrs, kā tālāk strādāt. Es varu piekāpties. Mēs varam meklēt kompromisus, bet tad man ir jābūt ticībai, ka mēs gribam kaut ko pieņemt, un tad acīmredzot būs vajadzīga tālāka saruna," sacīja Kučinskis.

Kučinskis norādīja, ka nekādi pārsteidzīgi lēmumi no viņa puses nebūšot un nodokļu pamatnostādnes nav plānots izņemt no trešdien paredzētās valdības dienas kārtības. Pirms valdības sēdes notiks koalīcijas partiju sanāksme, kurā partijas vēlreiz pārrunās nodokļu reformu. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) pēc "Vienotības" paziņojuma teica, ka vienmēr būs tūkstošiem iemeslu kaut ko nedarīt, taču politiķiem jābūt drosmīgiem.

Finanšu ministre pauda uzskatu, ka reforma gan samazinās nevienlīdzību, gan palielinās Latvijas konkurētspēju, taču veselības budžeta problēmas ir jārisina ārpus nodokļu reformas. Reizniece-Ozola arī norādīja – ja nodokļu reforma izgāzīsies, viņa ir gatava atstāt finanšu ministres amatu.

"Ja atbalstīs, es būšu ļoti priecīga, un es domāju, ka tautsaimniecība un cilvēki iegūs. Ja nē, tad es tiešām nebaidos zaudēt šo amatu. Kas neriskē, tas nevinnē, un Latvijas valsts, manuprāt, ir pelnījusi dzīvot labāk, un politiķiem ir jāpieņem drosmīgi lēmumi," sacīja Reizniece-Ozola.

Viņa arī mudina nākt "Vienotību" klajā ar savu piedāvājumu. "Citādi, ja mēs visu laiku muļļāsim pirmā soļa apstiprināšanu, tad mēs netiksim līdz galam, nerunājot par septembri, mēs līdz gada beigām netiksim galā," teica ministre.

Nacionālā apvienība sola atbalstīt reformu

Tikmēr trešā valdības partija Nacionālā apvienība atbalstīs nodokļu reformas pamatnostādnes, apliecina partijas līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

"Vienotības" lēmums balsojumā nepiedalīties esot pretrunīgs, uzskata Bērziņš, jo darba grupās "Vienotība" vienmēr reformu atbalstījusi. Runājot par valdības stabilitāti, Bērziņš atzina, ka nākamie soļi ir atkarīgi no Kučinska.

"Šobrīd premjers ir visai tādā neapskaužamā situācijā, jo viņš ir uzņēmies virzīt šo reformu. Acīmredzot, viņam šobrīd ir jālemj par to, kā viņš redz tālāk šīs situācijas attīstību. Man ir grūti pateikt, kas ir noticis ''Vienotības'' frakcijā. Varbūt tur ir kādas lietas, kas ir novēršamas, un attiecīgi ir nepieciešams tikai laiks. Bet vienkārši pateikt, ka ir slikti un nedarīt neko, droši vien nav pareizais virziens," pauda Bērziņš.

Lai gan teorētiski reformas pamatnostādņu apstiprināšanai valdībā pietiek ar Zaļo un zemnieku savienības un Nacionālās apvienības ministru balsīm, Kučinskis šādu iespēju pagaidām neizskata, jo pamatnostādnes ir konceptuāls dokuments par tālāko nodokļu reformas virzību, un tam ir vajadzīgs visu koalīcijas partiju atbalsts.

Jau ziņots, ka FM nosūtīja saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018. – 2021.gadam projektu, kurā paredzētas iepriekš FM pieteiktās reformas.

FM informēja, ka vidēja termiņa nodokļu reformas galvenie virzieni ir iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) sloga sa­ma­zināšana algota darba ienākumam, citu ienākuma veidu nodokļu likmju vienādošana, uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) sistēmas reforma, kā arī solidaritātes nodokļa atcelšana un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekta maksimālā apmēra otrā līmeņa griestu ieviešana.

Daļa nodokļu reformas pasākumu būs atkarīgi no tā, vai Eiropas Komisija atļaus budžeta deficītu paaugstināt līdz 170 miljoniem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti