Pusdiena

Veselības ministre nesola papildu naudu Dzemdību nama personāla algu palielināšanai

Pusdiena

Pusdiena 17.02.2017

Tirgotāji vāc parakstus pret kases aparātu nomaiņu

Tirgotāji vāc parakstus pret kases aparātu nomaiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Strauji tuvojas 1. jūlijs, no kura lielai daļai Latvijas uzņēmumu jāsāk lietot jaunām prasībām atbilstoši kases aparāti vai kases sistēmas, taču Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) sākusi parakstu vākšanu par šo prasību atcelšanu.

Asociācijā lēš, ka kopējās izmaksas, lai iegādātos 2014. gada rudenī noteiktajām prasībām atbilstošus kases aparātus, varētu sasniegt pat 75 miljonus eiro. Arī kases aparātus apkalpojošie dienesti nesteidz piedāvāt jaunajām prasībām atbilstošus aparātus.

Tirgotāji neredz nepieciešamību maiņai

Atbilstoši vēl pirms divarpus gadiem pieņemtu Ministru kabineta noteikumu prasībām, jau no šā gada 1. janvāra tiem uzņēmumiem, kam ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) nav noslēgts līgums par līdzdalību padziļinātās sadarbības programmā, ir jālieto jauni kases aparāti.

Tiesa, VID ir noteicis sešus mēnešus ilgu pārejas periodu, tādēļ reāli jauniem kases aparātiem tirdzniecības vietās būtu jāparādās ne vēlāk kā šā gada 1. jūlijā. Tomēr LTA sākusi iedzīvotāju parakstu vākšanu, lai panāktu šo prasību atcelšanu.

Skaidrojot, kādēļ tirgotāji ir pret jauno kases aparātu ieviešanu, asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs saka: "Nekas neliecina, ka šāda obligāta, tūlītēja kases aparātu maiņa būtu nepieciešama. Par to liecina tas, ka ir bijuši tikai 18 pārkāpumi no 17 tūkstošiem kases aparātu, kas ir valstī. Par to liecina arī tas, ka no kādiem 30 tūkstošiem nodokļu maksātāju divarpus tūkstoši ir saņēmuši no VID pateicības vēstules par nodokļu nomaksu.”

Asociācijā lēš, ka kases aparātu nomaiņas kopējās izmaksas var sasniegt pat 75 miljonus eiro.

"Ja veikalā ir viena kase, tad minimālās izmaksas ir 500 eiro uz vienu šādu tirdzniecības vietu, bet pamatā jau veikalos ir vairākas kases," lēsa LTA vadītājs.

Skars kases aparātu apkalpotājus 

Aizkavējusies arī jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošo kases aparātu sertifikācija. Auditorkompānija "KMPG Baltics", kas ir viena no divām kompānijām, kam uzticēta kases sistēmu atbilstības novērtēšana, līdz šim par atbilstošu atzinusi tikai vienu kases sistēmu. Vēl aptuveni piecu sistēmu novērtēšanu plānots pabeigt tuvākajā laikā.

"KMPG Baltics" IT daļas vadītājs Kārlis Mālnieks spriež, ka kases aparātu sistēmas reformas ietekmē liela daļa kases aparātus apkalpojošo dienestu varētu pārtraukt savu darbību.

"Ja pašlaik ir vairāki simti apkalpojošo dienestu, tad attiecīgi saruks to skaits. Tādu iekārtu, kas atbildīs visām prasībām, skaits arī saruks.

Ja pašlaik ir vēsturiski izveidojies, ka ir vairāki simti dažādu modeļu, tad pēc visām pārbaudēm vairs tik daudz iekārtu tirgū nebūs. Tirgotājs neizbēgami ir šīs situācijas ķīlnieks," sacīja Mālnieks.

Jauno kases aparātu ieviešana varētu krietni atvieglot kontrolējošo dienestu darbu, jo ievērojami samazinātos iespējas sagrozīt kases aparātos fiksētos datus, kā tas notika, piemēram, "Gan Bei" gadījumā. Protams, pilnībā izslēgt datu sagrozīšanu nav iespējams, taču tā būs stipri apgrūtināta, saka Mālnieks.

"Pamata doma ir pastiprināt drošību un samazināt iespējas manipulēt ar iekārtām, dzēst patvaļīgi datus. Programmatūras līmenī katrs nākamais čeks, kas tiek izsists, tiek izrēķināts ar iepriekšējā čeka vērtībām un jaunā čeka vērtībām.

Doma ir tāda, ka, ja mēģina pa vidu kādu darījumu izdzēst, tad pazūd visa loģiskā ķēde un līdz ar to katrs nākamais čeks jau kļūst nederīgs.

Otrs – tiek prasīts iesniegt programmatūru. Kad mēs šo programmatūru pārbaudām, mēs piefiksējam un izrēķinām šīs programmatūras unikālo skaitli. Principā tā ir kontrolsumma, kas ir unikāla, un pie katrām izmaiņām šī summa mainīsies. Tāda pati programmatūra ir jāiesniedz arī VID. VID, ejot pārbaudēs, pārbaudīs, vai tiek izmantota tieši šī programmatūra un, ja šīs kontrolsummas atšķirsies, tas nozīmēs, ka kāds jau ir mēģinājis šo programmatūru modificēt," skaidroja Mālnieks.

Tomēr jau pēc dažiem gadiem arī šie jaunie kases aparāti un sistēmas, visticamāk, būs jānomaina pret nākamās paaudzes aparātiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti