FKTK soda Lipmanus un liek piedāvāt akciju atpirkšanu citiem «Grindeks» akcionāriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par konstatētajiem Finanšu instrumentu tirgus likuma pārkāpumiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir pieņēmusi lēmumu piemērot soda naudu AS "Grindeks" akcionāriem - Kirovam Lipmanam 14 200 eiro apmērā un Filipam Lipmanam 10 650 eiro apmērā. Tāpat abiem akcionāriem būs jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums citiem AS "Grindeks" akcionāriem. 

FKTK rīcībā esot pierādījumi, ka Kirovs Lipmans kopš 2010.gada oktobra rīkojies saskaņoti ar savu dēlu Filipu Lipmanu. Ņemot vērā, ka Kirovam Lipmanam un viņa sievai Annai Lipmanei, kuru saskaņotu rīcību FKTK pierādīja 2003.gadā, kopā pieder 49,98% "Grindeks" akciju, bet Filipam Lipmanam 0,04% akciju, Lipmanu ģimenei kopā tieši piederošās "Grindeks" akcijas veido 50,02% no kopējā balsstiesīgo akciju skaita. Tādējādi tas nodrošina kontroli pār uzņēmumu.

Tā kā AS "Grindeks" akcijas ir iekļautas regulētajā tirgū – biržas "NASDAQ OMX Riga" Oficiālajā sarakstā, sabiedrības akcionāriem ir jāievēro Finanšu instrumentu tirgus likuma prasības par obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanu.

Tas nozīmē, ka iegūstot uzņēmumā akciju kontrolpaketi - 50% un vairāk -, personai vai personām, kas rīkojas saskaņoti, ir jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums pārējiem akcionāriem.

Tā kā akciju atpirkšanas piedāvājums netika izteikts, FKTK pieņēma lēmumu par sankciju piemērošanu.

Par finanšu instrumentu tirgu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumu – šajā gadījumā par Finanšu instrumentu tirgus likuma 66.panta pirmās daļas prasību nepildīšanu - FKTK tiesīga uzlikt soda naudu līdz 14 200 eiro, kā arī personai ir pienākums izteikt atpirkšanas piedāvājumu mazākuma akcionāriem.

Kirovam Lipmanam ir piemērots maksimālais naudas sods, savukārt Filipam Lipmanam naudas sods ir noteikts 10 650 eiro apmērā.

Likums arī paredz, ka persona nevarēs izmantot balsstiesības, kas izriet no tai piederošajām akcijām, ja pēc FKTK lēmuma stāšanās spēkā netiks izteikts obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums pārējiem akcionāriem.

Gan Kirovam Lipmanam, gan Filipam Lipmanam ir tiesības apstrīdēt FKTK lēmumu Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā paziņošanas dienas.

Iepriekš Kirovs Lipmans LTV raidījumam "Viens pret vienu" apliecināja, ka viņam ar sievu Annu Lipmani pieder kontrolpakete Latvijas lielākajā zāļu ražošanas uzņēmumā "Grindeks". Lipmans gan neuzskata, ka viņam būtu jāizsaka akciju atpirkšanas piedāvājums mazākuma akcionāriem.

FKTK līdz šīm vairākkārt sodījusi Lipmanu par informācijas nesniegšanu vai laicīgu informācijas neatklāšanu. 2003.gadā FKTK viņam uzlika 5000 latu sodu, neizsakot "Grindeks" mazākuma akcionāriem akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu pēc tam, kad FKTK bija atklājusi Lipmana saistību ar ASV, Oklahomas štatā, reģistrēto kompāniju "Solem LLC". Kompānija kopā ar Lipmana sievu Annu Lipmani 2002.gadā iegādājās 65% "Grindeks" akciju.

Lipmans raidījumā nezināja par FKTK iepriekš izteiktajiem sodiem. "Varbūt ar to nodarbojas mans jurists, varbūt es pat nezinu, goda vārds. Es neatceros," atzina Lipmans.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti