Pirms sākt rosīties virtuvē Brigita Puriņa rosināja iedegt sveces un ieslēgt sev patīkamu mūziku. “Kad esam sev atmosfēru iesildījuši, sazināmies video zvanos ar saviem radiniekiem, draugiem. Saslēdzamies “Facebook”, “Skype” vai kā mēs šoreiz “Zoom” un gatavojam ēst kopā. Mēs savā ģimenē tā esam darījuši – esam svētkus attālināti svinējuši.”
Brigita šogad Ziemassvētkos vienas mājsaimniecības ietvaros galdā klās rollklopšus. To pagatavošana nepieciešama cūkgaļa. Brigita izmantoja karbonādes gabalu, ko sagrieza apmēram 1,5 – 2 centimetrus biezās šķēlēs.
“Izklapēts, appiparots, apsālīts, un tad tiek likts pildījums. Es pildu ar speķi, kādu rupjmaizes šķēlīti un burkānu,” stāstīja saimniece.
Gaļu aptin apkārt pildījumam un to sastiprina kopā ar koka irbulīšiem vai diegu. “Tad to liek uz pannas, apcep brūnu no visām pusēm. Liek katliņā, uzlej ūdeni, pieliek sīpolus, garšvielas. Sautē uz lēnas uguns 1,5 – 2 stundas.
Es gaļas sautēšanas procesā mērcē ielieku rupjmaizi. Tad mērce būs ar tādu īpatnējāku, citādāku garšu nekā ierasts,” padomos dalījās Brigita.
Kad gaļa, gatava, rolklopšus izņem ārā no katla un atbrīvo no diega vai irbulīšiem.
Mērci papildina ar miltiem. To var arī izkāst, ja iekšā saliktas lauru lapas un sīpoli. “Es lieku mērcei klāt saldo krējumu. Senākās receptēs mērcei klāt liek skābo krējumu,” stāstīja saimniece.
Rolklopšus pasniedz kopā ar, piemēram, cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem, kas pārkaisīti ar ķimenēm, un salātiem.