Zemeņu cena nosaka lielisku noietu ogām no Polijas

Rīgas Centrāltirgū vērojama Polijas zemeņu pārpilnība, kuras cenu ziņā vairākkārtīgi izkonkurē Latvijā audzētās. Sagaidāms, ka drīzumā pašmāju sarkanās ogas kļūs lētākas un pircēji izvēlēsies vietējo produkciju.

Poļu zemenes uz Rīgu mērojušas simtiem kilometru. Sarkanās, smaržīgās ogas maksā ap 1,40 eiro kilogramā, tikmēr Latvijā nogatavojušās zemenes ir krietni dārgākas. Vietējās zemenes maksā astoņus, deviņus un pat 15 eiro kilogramā.

"Pirmo trauciņu mēs varējām pārdot 18.aprīlī. Šobrīd viena raža mums ir jau beigusies, otra - vidū," stāsta zemeņu audzētāji Staļģenē.

Viņu saimniecībā zemeņu plantācijas nav lielas. Tās ir divas siltumnīcas, kurās aug tūkstošiem izlutinātu stādu. Lai odziņas būtu saldas, gardas un veselīgas, katrs stāds ir auklēts gluži vai kā bērns: "Ir ieguldīts smags darbs un iztērēti krietni līdzekļi, tāpēc arī sāp sirds par poļu zemenēm. Nu nevar būt latviešu zemenei cena divi eiro, [vismaz] ne šodien. Varbūt tāda tā būs ap Jāņiem, bet varbūt arī nebūs, jo šogad izsala lauku zemenes."

Tikko noplūkta zemene ir nedaudz spīdīga, tā ir ārkārtīgi smaržīga un ļoti garšīga.

Protams, vietējiem zemeņu audzētājiem netrūkst pircēju un turpinās sulīgo ogu novākšana, "Vībotņu" saimniecībā novēroja Latvijas Televīzijas raidījums "Četras istabas".

Tikmēr Centrāltirgū savas zemenes piedāvā Ludmila Guļevska, kura zemenes audzē 20 gadus:

"Ja man atnāk sieviete stāvoklī un paprasa, vai ogas ir miglotas, es varu droši, skatoties acīs, pateikt, ka nav miglotas un var droši dot bērniem."

Latvijas zemeņu stendam blakus rosās pārdevējas, kuras pārdod Polijas ogas, pēc kurām pircēji stāv garās rindās. Polijas zemeņu pārdevējas nav visai runātīgas, jo nav laika. Importa ogas tiek pirktas pa kilogramam, diviem.

"Tirgū šobrīd vairumā ir pieejamas Polijas zemenes, kas audzētas ārā uz lauka un prasa daudz mazākas investīcijas. Jāņem vērā arī poļu lauksaimnieku lielums, kas ļauj piedāvāt rīdziniekiem zemenes par labākām cenām," pavēstīja tirgus pārstāvis.

Arī pircēja Aina atzīst, ka cena ir noteicošā, iegādājoties zemenes.

Raidījuma sastaptais Rima apzinās, ka ēd zemenes, kuru kvalitāti pats apšauba: "Jūs ziniet, ja runā par veselīgumu, es šaubos. Es esmu skeptiķis, jo, lai izaudzētu zemenes, tās ir rūpīgi jākopj un jāapstrādā ar ķimikālijām. Domāju, ka mūsu arī."

Latvijas zemeņu audzētājs Uvis Guļevskis dzirdējis, ka Polijas zemenes pārdod kā Latvijā audzētas: "Tas notiek daudzus gadus, es jau kopš bērnības to redzu. Šajā tirgū tas tiek kontrolēts, bet ir citi tirgi, kur tas ir mazāk kontrolēts."

Centrāltirgū šobrīd ir obligāta prasība pie cenas norādīt jebkura dārzeņa vai ogas izcelsmes valsti. Dažkārt pārpratumi ir radušies ar lietuviešu zemenēm, jo viņiem raža ir pusotru divas nedēļas ātrāk, bet tirgus šajā periodā ļoti seko līdzi, ne tikai izcelsmes valstij, bet arī cītīgi pārbauda dokumentus.

Lai izlasot norādi "Zemenes no Latvijas" pircēji netiktu apkrāpti ar ievestajām ogām, der ieklausieties ogu audzētāju padomā:

"Mēs zemenes lasām vienmēr nogatavojušās, ne ar baltiem galiem. Skaidrs, ka zemenes ar baltiem galiem nebūs Latvijā audzētas."

Raidījums novēroja, ka cilvēkiem ir vienalga, kuras valsts zemenes iegādāties, galvenais, lai tās ir lētākas. Turklāt tirgotāji ir diezgan godīgi un nevienā stendā nepiedāvā Polijā augušas zemenes, sakot, ka tās augušas Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt