Sadaļas Sadaļas

Piecas garšas

Pieci vasaras vēstneši

Piecas garšas

Universālais kareivis - ola

Latvijas zemenes

Zemenes saldos un sāļos ēdienos. Izmēģini jaunas garšas!

Zemenēm ir raksturīga izteikta daudzpusība, tādēļ ar savu aromātu un garšu tās labi sader ar dažādiem produktiem. Kā šīs ogas iekļaut sāļos ēdienos, fermentēt un izmantot vēl negatavas, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.

Svaigas

Gatavas zemenes labi sader ar piena produktiem – to daudzi zina no bērnības. Arī ar citām ogām un augļiem tās veido lieliskas kombinācijas.

Negaidīti neparastas garšas iegūst ēdieni, kuros parasti izmanto tomātus, bet zemeņu sezonā tos aizvieto ar šīm ogām, piemēram, salātos vai klasiskajā kombinācijā ar mocarellu, baziliku un balzametiķi.

Zemenes lieliski papildina baziliks, piparmētra, timiāns, rozmarīns, salvija, estragons, majorāns un citi garšaugi, labi garšo ar dažādiem sieriem.

Saldajos ēdienos

Zemenes var blendētas izmantot kūkās vai ar svaigām tās dekorēt. Ieteicams izmēģināt savienojumus ar riekstiem, piemēram, mandeļu kūkā vai pievienot riekstu bezē.

Termiski apstrādājot, svarīgi, lai zemenes nezaudētu aromātu. Tas notiek, šīs ogas ilgstoši karsējot. Toties var sautēt pienā, saldajā krējumā.

Sāļajos ēdienos

Grilēšanas sezonas laikā zemenes var grilēt.

Lai tās pārāk nesulotos, ir jābūt ļoti karstām oglēm. Zemenes var iepriekš nedaudz iemarinēt eļļas, citrona vai laima sulas un mizas, cukura vai medus kombinācijā. Grilētām pievieno citrona sulu un svaigi sakapātu baziliku vai piparmētru un pasniedz ar zivīm. Tām ļoti piestāv arī zemeņu salsa.

No ogām var gatavot glazūras gaļai vai cepeti sutināt kopā ar zemenēm – tās gaļai atdod savu garšu un rada ļoti garšīgu mērci.

Fermentētas

Viens no veidiem, kā zemenes saglabāt laikam, kad to sezona būs beigusies,  ir fermentēšana.

Zemenēm pievieno sāli – 2 % no ogu svara. Saber sterilizētā burkā, ko pārklāj ar marli, lai zemenes elpotu. Piecas dienas tur istabas temperatūrā.

Fermentētas zemenes ir viegli dzirkstošas, garša – sāļi saldena, ieskābena.

Tās piemērotas dažādām mērcēm, pievienojot eļļu, piparus un zaļumus. Šādu dresingu var izmantot salātiem, lietot ar svaigām zivīm, piemēram, aplaistot laša tartaru.

Fermentētās zemenes var arī saldēt. Pirms tam gan ieteicams tās vispirms sablendēt, pievienojot nedaudz cukura. Tas nepieciešams, lai saldēšanas laikā neizzustu visi aromāti, turklāt cukurs darbojas kā konservants.

Negatavas

Pasaules kulinārijā ir iecienītas arī negatavas zemenes. To ideālā gatavības pakāpe, lai izmantotu tās negatavas, ir brīdī, kad tās kļūst dzeltenas, taču nav ieguvušas pat vieglu sārtumu. Tās ir ne pārāk saldas, taču aromātiskas, sulīgas, kraukšķīgas. Plāni sagrieztas, izmantojamas ar garnelēm un citām jūras veltēm, zivīm, svaigā veidā – salātos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt