Žāvēti augļi zupās, salātos un sautējumos. Atklāj jaunas garšas!

Laikā, kad svaigas ogas un augļi nav sezonas produkti, tos var aizstāt, eksperimentējot ar dažādiem žāvētiem augļiem, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” ieteica pavārs Ritvars Toms Logins. Rozīnes, dateles un aprikozes var iekļaut gan saldos, gan sāļos ēdienos.

Rozīnes

 

Žāvēti augļi

Visiem rozīņu nīdējiem pavārs ieteica pamēģināt vienkāršu, bet garšīgu recepti – marinētas rozīnes. Tās pagatavo, 1:1:1 attiecībā sajaucot labu etiķi (tas varbūt baltvīna, sidra vai jebkurš cits) cukuru un ūdeni. Visu kārtīgi samaisa, lai izšķīst cukurs, pievieno rozīnes un atstāj uz pusstundu ievilkties. Rozīnēm paliks saldums, bet mainīsies tekstūra, tā kļūst līdzīga želejas konfektēm. Šāda piedeva piešķir ēdienam svaigumu un jaunas sajūtas. Tās var izmantot salātos, uz kādām maizītēm, ceptiem dārzeņiem. 

Žāvētas dateles

Dateles

Dateles var izmantot, lai pagatavotu kūkas, dažādus krēmus, kā arī karameļu mērci. To var pagatavot, dateles vārot kopā ar, piemēram, kokosriekstu pienu un pēc tam vienkārši sablenderējot. 

Tāpat dateles ieteicams savienot ar sāļiem produktiem. Piemēram, var pagatavot uzkodu ar datelēm un kazas sieru. Lielās dateles pārgriež uz pusēm, virsū liek kazas sieru, zaļumus, varbūt tomātus vai ko citu pēc izvēles, un garšīgas uzkodas ir gatavas. 

Dateles ieteicams pievienot arī sāļos ēdienos, it īpaši sautētos vai krāsnī ilgi gatavotos – tajos dateles izšķīdīs un kļūs par biezinātāju. Piemēram, sautētai liellopu gaļai dateles piedos krēmīgumu un ļoti interesantu un garšīgu tekstūru. Gaļas vai dārzeņu sautējumos dateles ir neatņemama sastāvdaļa. 

Žāvētas aprikozes

 

Aprikoze

Aprikozes savukārt ļoti labi piestāv dažādās zupās. Ja gatavo dārzeņu krēmzupas, apceptos dārzeņus ierasti sablendē un bieži vien tur pietrūkst izteiktas garšas, to var pievienot ar nelielu sauju aprikožu. Zupai tās piedos gan jaunu garšu, gan košāku krāsu. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt